Nieuws

Een eeuw zusters in Overdinkel

In 1919 kwamen ze voor ’t eerst in Overdinkel. Sindsdien is er door ruim 80 zusters van de Congregatie uit Tilburg, bergen werk verzet op het gebied van het Pastoraat, het gebied van het Onderwijs (Pax Christi School), op het gebied van de Gezondheidszorg (Pioniers van de wijkverpleging en de Kraamzorg.

Wit-Gele kruis

Later ‘dragers’ van de stichting Het Wit-Gele kruis en vooral ook van de Polikliniek) en op het gebied van de zorg en aandacht voor ouderen. Dag en nacht waren zij beschikbaar en gaven zij –uiterst sober levend- hun beste krachten. Er was een naaischool voor de jonge meiden uit Overdinkel.

Mooie en nuttige naailessen

Els Kosak-Wegman weet het zich nog als de dag van gisteren te herinneren. Toen ze in 1956 15 jaar werd, ging ze met haar vriendin Mia Elferink naar de naailessen van zuster Hugolina en zuster Anna Maria. Els zegt hier het volgende over: “Dat was een hele gezellige en mooie tijd, maar vooral nuttig. Ik kwam uit een gezin met 10 kinderen en kon mij op deze manier erg nuttig maken. Voor mijn broertjes en zusjes heb ik jarenlang kleding gemaakt.

Dat was een hele fijne bijdrage die door mijn moeder ten zeerste werd gewaardeerd. Mia en ik hebben drie jaar op de naaischool gezeten. Zuster Hugolina was heel precies en leerde ons om zo voordelig mogelijk de stof uit een lap te halen. Ook heb ik hele goede herinnering aan het borduurwerk dat we zelf leerden ontwerpen. Ik heb hier nog wat werkjes van bewaard.”

Kerk bomvol

Zondag 7 april was de H. Gerardus Majella kerk in Overdinkel bomvol. De zusters waren, onder stralend weer, vervoerd vanaf het zusterhuis naar de kerk, met de nieuw electrocar die wordt ingezet voor onder andere het rondleiden van toeristen. Ter ere van 100 jaar zusters was er een Eucharistieviering. Die werd bijgewoond door onder andere 10 zusters ‘Dochters O.L. Vrouw van het Heilig Hart’ en twee missionarissen van de congregatie uit Tilburg.

Ook burgemeester Cia Kroon gaf acte de présence. Pastor Willy Rekveld deed de liturgische begroeting. Er was een welkomstwoord door provinciaal zuster Lies Alkemade. Zuster Leokorda deed het openingsgebed. Er waren twee koren, Dynamique en het kerkkoor. Concordia verzorgde de muzikale omlijsting. Kinderen staken kaarsje aan bij het Mariabeeld dat normaliter in de tuin van de zusters Castissima en Leokorda staat, maar voor de gelegenheid naar de kerk was verhuisd. Julian Schoormans (7 jaar) las een bedankbrief voor.

Mariabeeld

Na de kerkdienst vertrok het gezelschap naar de Pax Christi-school waar de inwendige mens werd versterkt. Hierna werden de festiviteiten voortgezet. Het boek “Overdinkel met ons’ werd gepresenteerd. Het Mariabeeld dat ooit de voorgevel van het vroegere klooster van de jubilerende Congregatie sierde werd ingewijd.


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.