Nieuws

Ervaringen met de scootmobielpool

Iedereen mobiel. Dit najaar is men in de gemeente Losser gestart met de scootmobielpool. Degene die niet heel vaak zijn scootmobiel gebruikt, kan gebruik maken van de scootmobielpool.

Op de afgesproken dag wordt er een scootmobiel bij je thuis afgeleverd, helemaal gebruiksklaar. En heb je de scootmobiel niet meer nodig wordt deze weer opgehaald. De medewerkers van het servicebedrijf zijn druk bezig om de scootmobielen te onderhouden en verzorgen het logistieke gedeelte. Voor de deelnemers aan de scootmobielpool is er een groot financieel voordeel, zij hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Wethouder van Rees gaf de pers gelegenheid om op de gemeentewerf een kijkje te nemen en wisselde de ervaringen uit met de scootmobielpool.

Financiële besparing voor de gebruiker en de gemeente

Op woensdagmorgen 22 november werden de ervaringen die reeds met de scootmobielpool zijn opgedaan gepresenteerd in de kantine van de gemeentewerf in Losser. Naast de Wethouder Jan Martin van Rees waren aanwezig de twee scootmobielinstructeurs Leo Bentert en Geert Wiltink, Ellen Liefaard en Rudy Dam, medewerkers WMO, Karin Koopmans van Medipoint, de leverancier van de scootmobiels.

En uiteraard de man die als eerste gebruik maakte van een leenscootmobiel, Toon Oelderink uit Losser. Jan Martin van Rees zette uiteen dat de pool een direct financieel voordeel voor de gebruiker oplevert en in latere instantie ook voor de gemeente. In de pool zijn nu 3 scootmobielen en 10 gebruikers. Als al deze gebruikers een scootmobiel zouden claimen was hier 20 000 euro mee gemoeid. Voor 3 stuks is de aanschaf 6 000 euro. Afhankelijk van de behoefte en van het aantal deelnemers in de pool kan men een scootmobiel voor meerder dagen lenen. Aan het lenen zijn geen kosten verbonden.

Mooi weer

De meeste scootmobielgebruikers gaan op pad bij mooi weer. Als je fietst, wordt je al snel warm door de inspanning van het fietsen. Bij een scootmobiel zit je stil en heb je het snel koud. Toon Oelderink zegt: “Ik leen de scootmobiel inderdaad bij goed weer. Vaak maak ik dan een rondje door de zandbergen of rij ik naar de Glane. Ik heb goede ervaringen met deze uitleen. Als ik bel wordt de scootmobiel rijklaar gebracht en na gebruik weer opgehaald.”

Instructie 

Voor iemand op de scootmobiel mag rijden krijgt men een gedegen instructie over de bediening en worden de kneepjes van het scootmobielrijden bijgebracht door de instucteurs Leo Bentert en Geert Wiltink. Vervolgens dient een men een rijvaardigheidstest af te leggen. Als alles naar wens verloopt, krijgt men een bewijs van inschrijving en wordt men tot de pool toegelaten.

Wie komt in aanmerking

De gratis leenmobielservice is voor inwoners van de gemeente Losser, die gedurende lange tijd minder goed mobiel zijn, met een bewijs van inschrijving en die niet een eigen scootmobiel hebben. Een WMO-consulent beoordeelt wie in aanmerking komt voor de pool. Ellen Liefaard en Rudy Dam hopen dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van de pool. Het is zonder kosten en je bent gegarandeerd van een goed onderhouden scootmobiel.

Wie meer informatie over de leenscootmobiel wil, kan terecht bij het Zorgloket. Dit kan met een mail zorgloket@losser.nl of per telefoon op werkdagen tussen 09.00 en 10.00 uur. 053 5377400. Ook heeft de gemeente een fraai foldertje uitgegeven waar alle wetenswaardigheden betreffende pool in staan.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.