Nieuws

Filmhuis Losser start weer na de zomerstop

Het Filmhuis in Losser begint op 12 september aan een nieuw seizoen met elke tweede woensdagmiddag van de maand een bijzondere film, meestal een redelijk recente cult film. Er wordt ook elke maand weer een avondfilm gedraaid, en wel elke derde dinsdag om 20.00 uur, speciaal voor iedereen die ‘s middags geen tijd heeft

Woensdagmiddag 12 september begint Het Filmhuis met de prachtige Brits-Amerikaanse film uit 2017, Victoria and Abdul.

Geschreven door  Lee Hall en geregisseerd door Stephen Frears is deze film gebaseerd  op het gelijknamige boek van Shraban Basu.

Victoria and Abdul gaat over de bijzondere relatie tussen Koningin-Keizerin Victoria van Engeland en haar Indiase bediende en leraar Abdul Karim. Abdul, een jonge ambtenaar uit Agra in India, krijgt de opdracht om naar Engeland te reizen. Hij moet de koningin een mohur aanbieden, een bijzondere gouden waarderingsmunt van Brits-Indië, Dit ter gelegenheid van haar gouden jubileum. Het is 1887 en de koningin is eenzaam en moe van haar hofleven en de hofhouding.

Abdul Karim blijft en klimt razendsnel op in de hiërarchie van het hof. Achtereenvolgens als tafelbediende, persoonlijk leraar en als speciaal adviseur brengt hij het uiteindelijk tot de hoogonderscheiden Indiase secretaris van de koningin. Hij is de meest innige vertrouweling en vult de plek op van haar overleden Schotse bediende John Brown. Beide heren waren zeer impopulair bij de hofhouding, maar vooral Abdul Karim en ook al het andere Indiase personeel. Men vreesde infiltratie met als doel de onafhankelijkheid van India.

Victoria and Abdul is een gedetailleerde film die ondermeer een goed beeld geeft van het Engelse hof in die tijd, het leven daar en natuurlijk de nauwe contacten tussen de koningen en haar leraar-bediende (haar munshi). Zij leerde veel over India, de religies en de actuele ontwikkelingen aldaar.

Deze film kreeg nominaties voor allerlei grote prijzen, zoals bijvoorbeeld voor de beste actrice in de persoon van Judi Dench als koningin Victoria. Maar ook nominaties voor de beste kostuums, voor grime en voor haarstijl.

De film duurt 112 minuten, kost 6 euro inclusief koffie en thee. Aanvang twee uur bij Erve Kraesgenberg, Bookholtstraat 25 in Losser.

Dinsdagavond 18 september draait Brokeback Mountain.

Een Amerikaanse film uit 2005 van regisseur  Ang Lee, en gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Annie Proulx, in 1997 gepubliceerd in The New Yorker.

Wyoming 1963. Ennis del Mar, een ranchhulp,  en Jack Twist, een rodeorijder solliciteren onafhankelijk van elkaar als schapenhoeder en worden beiden aangenomen om een grote kudde schapen naar Brokeback Mountain te brengen en de hele zomer bij ze te blijven en voor ze te zorgen.

Geïsoleerd, eenzaam en hoog in de bergen ontwikkelt zich een verliefdheid tussen de twee mannen. De film volgt hun relatie gedurende een periode van twintig jaar. Omdat in hun harde milieu homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt voelen beiden zich gedwongen tot een dubbelleven. Zij trouwen allebei voor de buitenwereld met een vrouw. Maar ondanks al hun pogingen "normaal" te leven wordt hun liefde steeds dieper. Zij kunnen elkaar slechts zeer incidenteel ontmoeten. Brokeback Mountain is een film vol niet erkende liefde in een ruige wereld.

Dinsdagavond 18 september, aanvang 20.00 uur Erve Kraesgenberg.

Kosten 6 euro, koffie en thee gratis.

Duur van de film 134 minuten.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid