Nieuws

Footbike World Championships in Losser

Losser is in het weekend van 19 tot en met 22 juli het decor voor een echt topsportevenement.

Vier onderdelen

Zo’n 250 deelnemers uit de hele wereld doen mee aan deze WK. De verschillende wedstrijdonderdelen worden gehouden in het centrum en het buitengebied van Losser. Uit Australië neemt een groep van 25 personen deel, de Tsjechen met 80, daarnaast zijn er Russen, Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Nederlanders en zelfs een deelnemer uit Nieuw Zeeland. Er wordt door mannen en vrouwen, in diverse leeftijdscategorieën, gestreden op vier onderdelen: de sprint, estafette, het criterium en de marathon. De sprint wordt een speciaal onderdeel. Meestal wordt deze verreden op een atletiekbaan. Tijdens deze WK zal dit gebeuren op de Oldenzaalsstraat. In een rechte lijn zonder bochten kan er dan een snelheid worden behaald van zo'n 36 km per uur op een step.

Veel bezoekers

Wethouder sport Joop Hassink: “Ik vind het geweldig dat Stepteam Twente voor Losser heeft gekozen als locatie om het WK te organiseren. Een prachtig topsportevenement dat in de zomer veel bezoekers naar Losser en omgeving zal trekken. De organisatie rekent tijdens de kampioenschappen op minimaal 3.000 bezoekers in het centrum van Losser. Heel mooi is ook dat Centrum Management Losser het initiatief neemt om de nodige side events te organiseren, waaraan ook de Lossernaren zelf kunnen deelnemen. Er worden bijvoorbeeld wedstrijden beachvolleybal en clinics beachhandbal georganiseerd.”

Na Australië en Oostenrijk is nu Nederland aan de beurt

Nadat het WK in 2016 in Australië en het EK in 2017 in Oostenrijk werd gehouden wordt het WK nu In Nederland gehouden. De Nederlanders,  in het bijzonder Stepteam Twente, hebben de IKSA, de Internationale Stepbond, weten te overtuigen om voor Nederland en dan in het bijzonder voor Losser te kiezen. Hiermee wordt Nederland internationaal goed op de kaart gezet in de wereld van footbike.

Losser is een prachtig dorp

Voorzitter Danny Gerritzen: “Losser is een prachtig dorp met een mooie omgeving, een goede infrastructuur en prima faciliteiten voor het houden van de Footbike World Championships. Veel deelnemers zullen bijvoorbeeld overnachten in sporthal De Fakkel. Meegespeeld heeft ook dat wij hele goede herinneringen hebben aan Losser.

24 uurs record

In het verleden is het een lid van Stepteam Twente (Peter Groeneveld) gelukt om op de combibaan in Losser het Wereld 24-uur record op zijn naam te zetten. Hierbij bleken de gemeente Losser en diverse verenigingen binnen de gemeente hele prettige samenwerkingspartners te zijn. Met hen kun je prima evenementen opzetten. Dit alles heeft ertoe bijgedragen dat wij weer de samenwerking met Losser hebben gezocht.

Officiële wereldkampioenschappen

Stepteam Twente heeft als doel om van 19-22 juli 2018 een mooi en sportief weekend neer te zetten, waarbij de sport en saamhorigheid centraal staan. Het WK steppen bestaat uit een viertal onderdelen. Te weten een sprint, een estafette, een criterium en een marathon. De prijsuitreikingen zal op het Raadhuisplein plaatsvinden.

Het programma:

Steppers van over de hele wereld zullen strijden in de volgende disciplines:

Sprint - 20 juli

Criterium - 21 juli

Relais - 21 juli

Endurance - 22 juli

De route's

Side events

Tussen de diverse officiële WK onderdelen door wordt ook aandacht geschonken aan de jeugd. Voor hen wordt een kids- en fun race georganiseerd. Daarnaast is er voor bedrijventeams de mogelijkheid om deel te nemen aan een bedrijvenestafette. Voor recreanten wordt een toertocht georganiseerd waaraan in principe iedereen kan deelnemen.

Step clinics

Voorafgaand aan het officiële WK wordt, waarschijnlijk eind juni, voor de groepen 8 van de basisscholen een step evenement georganiseerd onder leiding van de buurtsportcoaches van de gemeente Losser. Hiermee hoopt Stepteam Twente de jeugd enthousiast te maken voor deze snelgroeiende sport. Meer informatie is ook te vinden via www.footbikeworldchampionships.nl

Inschrijven

Je kunt nog inschrijven voor deelname. Dit kan voor een bedrijvenestafette of deelname aan de WK  klik hier

 


                                                

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid. Ben geboren in Weesp en ben later verhuisd naar Enschede.  Nu woon ik samen met mijn man 30 jaar in Losser, ben moeder van een dochter.  Via het vrijwilligerswerk binnen de VVV De Lutte-Losser, heb ik 11 jaar als beroepskracht gewerkt bij de VVV-Ootmarsum.