Nieuws

Geen kerstmis zonder midwinterhoorn

Nu de advent en dus ook kerst weer met rasse schreden nadert, komen de voorbereidingen voor het aloude midwinterhoorn blazen ook weer naar voren. Veel Twentenaren maar vooral ook Lossernaren verlangen naar het melancholieke geluid van de midwinterhoorn als het richting kerstmis gaat.

Kostbare traditie

Maar blijft deze kostbare traditie behouden als ouders en leerkrachten niet alles uit de kast halen om de jeugd te interesseren voor dit mooie gebruik? Waar het kerkelijke aspect wat vervaagd rondom kerst zoeken mensen juist dit soort tradities.

Wat de midwinterhoornblazers vooral opviel was de lach op de gezichten van de toehoorders. Iedereen vrolijkt op van het geluid van deze hoorn die ook alleen maar te horen is van de eerste zondag van de advent tot en met drie koningen op 6 januari. Je ziet mensen in de grote stad lopen met voor honderden euro’s aan kerstcadeaus en de een kijkt nog bozer en gestrester dan de ander. Het geluid van de hoorn maakt iedereen blij.

Geen kerstmis zonder midwinterhoorn

Inbloaz’n

Op 14, 21, en 28 november om 19 uur gaan jong en oud weer "inbloaz’n" (oefenen) op Erve Kraesgenberg, Bookholtlaan 25. Losserse bloasers zet deze datums in uw agenda. Maar vooral de jeugdigen onder ons (en vooral hun ouders) welkom! Ook is er informatie te vinden op www.adventblaosers.nl , de website van de Losserse blazers. Kom ook op een van deze avonden en wie weet wordt je tijdens wedstrijden wel één van de beste bloasers van Twente.

Het is echt leuk om mee te doen en je houd een eeuwenoude traditie in stand.

Wett’n van Toet’n en Bloaze’n

Op de meeste lagere scholen wordt hier ook al aandacht aan besteed aan de hand van het boek dat onze Paul Wigger hier over geschreven heeft. Dit boek, Wett’n van Toet’n en Bloaze’n” is ook een mooi cadeau voor de komende tijd, voor een ieder die van de Twentse tradities en cultuur houdt en verkrijgbaar bij Wigger Mode. Leerling of net met pensioen sluit je aan bij de Advent Bloasers Losser en beleef de leukste decembermaand.

Om mee te doen hoef je nog geen hoorn te hebben. Tijdens deze avonden, maar ook hierna b.v. tijdens de Kerstfair op 15 december stellen we je graag een hoorn beschikbaar. Wett van Toetn en Bloazen en komt der bie want dat mobieltje kuj nog lang genog op kiekn.

Geen kerstmis zonder midwinterhoorn

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.