Nieuws

Gemeente Losser kapt oude bomen in het centrum

Het is ongetwijfeld opgevallen dat een paar weken geleden minimaal 10 grote bomen gekapt zijn in het centrum : 3 bij de apotheek / Primera, 3 tegenover Wolters en 4 op de parkeerplaats bij Jumbo.

Deze bomen zijn gekapt in verband met de voorbereiding op de uitvoering van het Centrumplan Losser. Volgens de gemeente is ervoor gekozen om ze al wat eerder te kappen om te voorkomen dat er vogels in zouden nestelen, wat kap op een later termijn in het jaar onmogelijk maakt. Ook waren op het moment van kap nog geen bladeren waardoor er minder of geen bladafval is ontstaan.

Kapvergunning

Voor het kappen van deze gezichtsbepalende bomen is een kapvergunning aangevraagd, waarin gesteld is dat er geen andere oplossing mogelijk was door de gekozen opzet. Blijkbaar heeft het behoud van de bomen niet hoog op de prioriteitenlijst gestaan en is gekozen voor de makkelijke weg. Volgens de gemeente Losser is het Centrumplan in "veelvuldige participatie met inwoners en ondernemers van Losser tot stand gekomen".  

2 bomen planten voor 1 gekapte

In het plan is opgenomen dat voor iedere gekapte boom 2 bomen worden teruggeplaatst. Dit zijn zéér speciale bomen, namelijk zogenaamde "klimaatbomen". "De "klimaatbomen" worden geplaatst op een zorgvuldig uitgekozen plek, zodat er voldoende ruimte is om te groeien. Ook wordt er met de ondergrond specifiek rekening gehouden dat de bomen op een goede plek komen te staan met de juiste ondergrond". 

 

 

 

afbeelding van Theo Kip

Door: Theo Kip

Woon sinds 1982 in Losser. Verzorg voor Hallo Losser "Sport en Hobby" en Duurzaamheid / Energietransitie.