Nieuws

Grenzelo(o)s

In 1998 heeft de Lions-Club Losser/Gronau een boekje uitgegeven met anekdotes en verhalen rond de Nederlands-Duitse grens in het gebied Losser/Gronau. De verhalen zijn van alle tijden. 

Zowel Nederlandse als Duitse verhalen staan er in afgedrukt. Zelfs een recept voor de in deze regio zo gewilde aardappelpannenkoeken of zoals onze Duitse vrienden zeggen Reibekuchen. Verhalen over smokkelen en verhalen over het verschil in cultuur.

Opgeruimd

Henriëtte Wegdam, die verbonden is aan de Lions, vond bij het opruimen van de woning nog 65 boekjes, die overgebleven waren. Rob dacht direct aan Overdinkel waar het smokkelen nog altijd leeft en nu zeker onderdeel is van de presentatie aan toeristen. Hij zocht contact met René Weggen, de voorzitter van “Bruisend Overdinkel” en bood hem de boekjes aan voor de verkoop. De opbrengst is voor “Bruisend Overdinkel”.

Bruisend Overdinkel

René Weggen was zeer blij met dit aanbod. De afgelopen week ontving hij de exemplaren van Rob Wegdam, onder het toeziend oog van het drie meter hoge houten sculptuur “De Smokkelaar” vervaardigd door de tandarts Vojo Bilbija. René zegt: “Uiteraard zijn we blij met deze boekjes met grensverhalen van de Lions. Het is een welkome aanvulling op ons assortiment dat wij op een kraam aanbieden bij evenementen. We zullen er een leuk prijsje van maken. De inhoud van het boekje past geheel in de gedachte van het smokkeldorp Overdinkel en wie weet halen we er weer leuke ideeën uit voor een volgende activiteit.“

Grenzelo(o)s

Lions

De Lions Club Losser-Gronau heeft een nieuwe naam en gaat voortaan als Twente-Münsterland Double Mixed door het leven. Op dit moment heeft de serviceclub 22 Duitse en Nederlandse leden. De leden komen uit de regio Twente en het westelijke Münsterland.

Waarvoor

Waarvoor staat het „Double Mixed” in de naam van de club? Dit is echt iets bijzonders onder de Lionsclubs, en dat al sinds 1995. In de Lionsclub zijn grensoverschrijdend leden uit de grensregio van Nederland en het Münsterland vertegenwoordigd.

Sociale doelen

Naast tal van sociale doelen ondersteunen de Lions ook culturele projecten en zetten zij zich in voor een goede verstandhouding tussen de buurlanden, tolerantie, humaniteit en scholing. Bijzondere aandachtspunten zijn o.a. verschillende programma’s voor de jeugd en de wereldwijde strijd tegen blindheid. De Lions-jeugdprogramma’s zijn gericht op internationale jeugd- en scholierenuitwisseling, de preventieprogramma’s Lions-Quest, Klasse 2000.

Actueel doel

Een actueel doel is op dit moment het inzamelen van oud geld en vreemde valuta. Bij de supermarkt AH in Losser staat een box waarin de mensen oud geld en vreemde valuta kunnen droppen. Dit geld wordt besteed aan het helpen van blinden met een oogoperatie in de 3e wereld. Voor slechts 10 euro wordt een blinde weer ziende.

Grenzelo(o)s

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.