Nieuws

Hart voor Overdinkel

Vrijdagmiddag 7 juli 2017 is het zover, het hart van Overdinkel klopt weer.

Welkom

Om 13.00 verzamelen de genodigden zich op het plein voor het Kulturhus ‘t Trefhuus. Het welkomstwoord is aan wethouder Hassing. Iedereen wordt welkom geheten waaronder Bert Boerman, gedeputeerde Provincie Overijssel en Ineke Buursink, directeur woningcorporatie Domijn en de Dorpsraad Overdinkel. Wethouder Hassing vertelt dat het precies 10 jaar geleden is dat de Dorpsvisie is vastgesteld. Nu kan Overdinkel genieten van een gedaanteverwisseling. Het thema smokkelen is onlosmakelijk verbonden met Overdinkel.

Het smokkelmuseum dat er sinds 5 jaar helaas niet meer is was hier een mooi voorbeeld van. Vele bezoekers hebben al van de smokkelverhalen mogen genieten. Het smokkelen was soms bittere noodzaak om de vele kindermonden te voeden, maar ook een sport om te zien hoe ver je kon gaan met de overheid. Lucien Game (voormalige eigennaar o.a. smokkelmuseum) "hij is blij dat het dorp zo mooi opgeknapt is. Er gebeurt weer wat in Overdinkel".

Hart voor Overdinkel

Smokkelboekje

Na de diverse toespraken is het tijd voor onze “eigen Sietse Smit” om een boekje aan te bieden. Smokkelen is de titel. Samen met Ali Kruse-Kolk (vormgeving) en Hendrikje van Overbeek-Blokzijl (tekstcontrole) hebben zij een handzaam boekje samengesteld. Daarbij hoort een leuke fietsroute die start vanaf het ‘t Trefhuus en is 12 km lang. Al fietsend volgens de route wordt je via diverse punten in de route doorverwezen naar de verhalen in het boekje.

Hart voor Overdinkel

Waterornament

Het plein voor het ‘t Trefhuus is het sluitstuk van de metamorfose. Hierin heeft de Dorpsraad Overdinkel laten horen wat de wensen zijn. Smokkelen moest zeker in de inrichting van plein te zien zijn. Er is een waterstroompje te zien die loopt van de Hoofdstraat tot aan het kulturhus dit is natuurlijk de Dinkel. Een belangrijk uitgangspunt is dat iedereen er zich van jong tot oud kan vermaken. Dit is zeker gelukt. Met de onthulling van het waterornament door Theo Geerligs is het plein af. Het ornament is een waterpunt. Ga het plein ontdekken met verrassende elementen als “Witte Wiefen” het is zeker de moeite waard.

Vojo Bilbija

Deze naam is nog niet vergeten in Overdinkel. Dat blijkt uit de opmerkingen die je vandaag nog hoort “Hé tandarts mijn vulling zit er nu nog in” Volgens Bilbija zijn die vullingen nu goed voor monumentenzorg.

Vandaag is hij met plezier weer in Overdinkel om de plaquette te onthullen bij zijn beeld De Smokkelaar. Het kunstwerk laat een turende smokkelaar zien met vier kinderen en hij speurt de velden af of de commiezen al te zien zijn.

Het beeld is door Micheal Sijbom uit Rotterdam weer naar Overdinkel gebracht. Na de onthulling van de plaquette mocht de heer Bilbija uit handen van wethouder Hassing als tegenprestatie van de gemeente een bedrag van 1000 euro ontvangen voor de reparatie van het kerkdak van de orthodoxe kerk van de H. Drie Eenheid waar de kunstenaar nu priester is. Ook draagt de Dorpsraad Overdinkel een steentje bij aan het dak. Het beeld is te zien in de entree van het ‘t Trefhuus.

Hart voor Overdinkel

Wandeltocht

De feestelijke opening is afgesloten met een wandeling langs de projecten waaronder de energieneutrale woningen, gebouwd door woningcorporatie Domijn, Pax Christi school en woon-verzorgingshuis Tiekerhook. Onderweg is er een hapje en smokkelölie. Dit wordt verzorgd door de Toneelvereniging Eensgezindheid met treffende smokkel taferelen. Een feestelijke afsluiting van een zeer geslaagd project.

Klik hier voor alle foto's van deze dag gemaakt door Sietse Smit.

Hart voor Overdinkel
 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid