Nieuws

Hennep in Losser

Dinsdagavond 10 april stond voor ’t Lossers hoes een container. Deze container was er geplaatst door de Politie en Enexis netbeheer. In de container was te zien hoe een hennepkwekerij er uit kan zien.

Speciaal voor het doeleind van preventie is deze container ingericht. Men wil de bevolking en in dit geval ook de gemeenteraad en de gemeentebestuurders attenderen op de gevaren die een hennepkwekerij met zich mee brengt. Ook burgemeester Cia Kroon liet zich uitgebreid voorlichten.

Veiligheid

Hennepkwekerijen zorgen voor overlast in woningen en maken buurten onveilig. Voor hennepteelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapt stroom en installaties die slecht aangelegd zijn. Dit levert ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade ontstaan aan woningen door wateroverlast, stank en schimmelvorming.

Criminaliteit

Hennepteelt heeft vaak banden met andere vormen van criminaliteit en kan gepaard gaan met geweld en afpersing. Een hennepkwekerij in de straat zorgt voor een onveilig buurt. Ook kinderen kunnen daar de dupe van worden. 

Samenwerking

Het Openbaar Ministerie, de politie, gemeentes, woningbouwverenigingen en netbeheerders werken nauw samen om de hennepteelt hard aan te pakken. Een hennepteler kan geconfronteerd worden met vergaande gevolgen.
 
Politie

Harry Sweerts, district coördinator hennep van de politie zegt het volgende: “Criminelen gebruiken alle mogelijkheden om ruimte voor hun teelt te creëren. Een boer die schuren leeg had staan werd benaderd met het verzoek de schuur te mogen huren. Op vragen van de boer werd duidelijk dat men er hennep wilde gaan telen. De boer weigerde. De heren vertelden toen tegen de boer dat ze wisten op welke school zijn kinderen gingen. De volgende dag kwamen de personen terug en brachten de kinderen bij de boer in hun auto. Geen strafrechtelijke bedreiging, maar wel een signaal waar de angst je van om het hart slaat. En als je eenmaal in zee bent gegaan met de criminelen, kom je er nooit meer af. Ze chanteren je. We denken ongeveer 20% van de henneptelers op te sporen. Dat is op jaarbasis in Twente rond de 250 hennepkwekerijen. We zouden meer capaciteit moeten hebben om de opsporing nog succesvoller te laten verlopen.” 
 
Enexis

Jans Pepping, netbeheerder bij Enexis zegt: “Wij werken veel samen met de politie. Bij een hennepkwekerij gaat het veelal om de diefstal van stroom. Het aftappen van stroom voor de meter. In bijna alle gevallen wordt de stroom door te dunne kabels gejaagd. Dit vergroot het brandgevaar enorm. We hebben de laatste tijd alleen in Twente al 5 branden gehad die ontstaan zijn bij de hennepteelt. Het is ook gevaarlijk voor de brandweerlieden die de brand bestrijden. Tijdens het blussen zou men geëlektrocuteerd kunnen worden. Wij proberen dat ook altijd voor het blussen de stroom uit te schakelen. Daarnaast proberen wij de schade vast te stellen en deze te voegen in de strafzaak. De schatting is dat landelijk een schade ontstaat door de hennepteelt van tussen de 30 en 40 miljard euro per jaar. Het doel van ons is niet het vaststellen van de schade, maar de veiligheid. Hoe rigoureus de telers soms te werk gaan om de stroom illegaal af te tappen is onder andere te zien in deze container. We hebben de situaties zoals we die aantroffen in de kwekerijen hier ten toon gesteld. Ook zijn monteurs van ons benaderd om voor een geldbedrag mee te werken aan de aanleg van voorzieningen voor een hennepkwekerij.” 


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.