Nieuws

Hennie Brueker, Overdinkel, heeft snelste Orange-duif

Precies twee weken terug was de vlucht Orange voor sector 3 en 4 (Centraal, Oost en Noord Nederland). Deze duiven werden op vrijdagochtend om 7 uur gelost. Tegelijkertijd werden de duiven van Noord en Zuid Holland in Agen gelost.

Prachtige prestatie

Agen ligt aan de westelijke kant van Frankrijk (ten zuidoosten van Bordeaux), terwijl Orange in het oostelijk deel, in het Rhônedal, ligt. Normaal gesproken zijn de vluchten van uit dat gebied lastiger als de variant uit het westen. Dit keer niet. De duiven van sector 3 en 4 kwamen beduidend beter dan de duiven van Agen. Reden? Geen idee! Een feit is wel dat de snelste duif van sector 3 en 4 in Overdinkel viel bij Hennie Brueker. Een prachtige prestatie voor deze liefhebber, die de eerste vruchten van zijn ‘nieuwe duiven’ plukt op deze mooie vlucht.

De winnende liefhebber

De overwinning ging dit keer naar Overdinkel. De eigenaar van de winnende duif is Hennie Brueker. Deze liefhebber is 68 jaar en heeft zijn geld altijd verdiend als interieur timmerman door voornamelijk trappen te maken. Het is een knappe prestatie door op Hennie’s afstand Orange te winnen. De winnende duif is de duif met de hoogste gemiddelde snelheid. De laatste loodjes wegen het zwaarst.

Het was een pittige vlucht en de winnende duif had niet bepaald de kortste afstand t.o.v. ‘de concurrenten’. Als kind had Hennie al duiven. De winnaar van Orange: ‘Op de boerderij  had ik vroeger al duiven. Ik ben begonnen met meeuwtjes en met 12 jaar bezat ik al postduiven. De eerste duiven kwamen van verschillende liefhebbers uit de buurt. Ik kreeg her en der weleens een duif. Later, sinds 1978, bezat ik de van Loon duiven.’
Het hok, waar de duiven nu vertoeven, is 16 meter hok lang en verdeeld in 7 afdelingen. Hierin huizen onder andere 66 vliegduiven en 12 kweekkoppels. Hennie heeft een soort van eigen ras opgebouwd, omdat hij elk jaar wel wat duiven aanschaft om zijn stam te versterken.

De winnende duif

De winnende duif is een man van één jaar. Eerder dit jaar won hij prijs op Perigueux. Hij is gekweekt uit twee bewezen vliegduiven. De vader is een kruising van duiven van Marco Meijer (Blue Diamond) met Noël Peiren (Sarina). De moeder is een andere kruising en wel van duiven van Bram Walpot maal Chris van der Velden. De moeder van de winnende duif is rechtstreeks van First Price Pigeons gekocht. Hij is op een nestje met eitjes van 3-4 dagen ingemand.

Het seizoen

De duiven zijn half februari gekoppeld. De vliegduiven brengen dan ook een jong groot. Toen heeft de winnende duif één jong grootgebracht. De duiven gaan vanaf het begin van het seizoen elke week mee. Half mei is hun laatste trainingsvlucht. Het voer wat de duiven krijgen, bestaat uit een mengsel van verschillende merken. Als extra’s krijgen de duiven pinda's, olie en wat vitamines. De duiven worden tweemaal per jaar ontwormd en krijgen elke week een middel tegen ornithose. Daarnaast krijgen ze om de drie weken een geelkuur. Controle bij de dierenarts wordt niet gedaan. De duiven krijgen ook natuurproducten, omdat die een langdurige werking hebben om de duiven gezond te houden.

De Beleving

Hoe beleeft u de duivensport? Hennie: ‘Met veel plezier en gedrevenheid. Mijn vrouw is ook actief betrokken bij de duivensport. De rest van de familie is uiteraard geïnteresseerd maar neemt geen actief deel. Het mooiste van de duivensport is de spanning op de wedstrijddagen. Hoe laat komen de duiven … het liefst zo vroeg mogelijk … terug?
De overwinning kwam totaal onverwacht. De winnaar: ‘Ik had het nooit gedacht, dat er die avond nog een duif op het hok zou vallen. Ik had ze niet eerder dan de volgende ochtend verwacht. Zo’n verrassing maakt het extra mooi!‘

Tot Slot

Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Hennie: ‘Het aantal liefhebbers loopt terug. Volgens mij zouden de kosten terug moeten worden teruggedrongen, zodat er een minder hoge drempel zou zijn om te starten met deze fantastische sport.’ Hennie, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Ik wil je succes wensen voor de laatste vluchten.

De tekst is van Jaco van Nieuwamerongen
www.marathonduivenjournaal.nl

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid