Nieuws

Hondenpoepbakken in Arboretum en Lutterzand

Dinsdag 23 juli is in het Arboretum een hondenpoepbak geplaatst. In het Lutterzand zijn twee handenpoepbakken geplaatst. In dit artikel een video bijdrage door RTV-Losser

Buiten het beleid van Losser

Wethouder Marcel Wildschut vertelde: “We kregen van Staatsbosbeheer het verzoek om mee te werken aan de bestrijding van de overlast van hondenpoep in het Lutterzand. In Losser zijn we al begonnen om in drukke dorpskernen hondenpoepbakken te plaatsen. In totaal zijn er 60 bakken geplaatst. Het plaatsen van bakken in het buitengebied zoals het Lutterzand valt in feit buiten het beleid van de gemeente Losser.

Maar we verlenen graag onze medewerking aan Staatsbosbeheer om het Lutterzand schoon en netjes te houden voor de bezoekers en natuurlijk de toeristen. De boswachter van Staatsbosbeheer kan de mensen nu beter aanspreken op het achterlaten van hondenpoep nu er mogelijkheden zijn om de fecaliën netjes op te ruimen. Ook hebben we afspraken gemaakt met kanoverhuurbedrijven dat de kanoërs geïnstrueerd worden om geen afval in de natuur achter te laten. De verhuurbedrijven zorgen dat er afvalzakken in de kano’s zijn.”

De boswachter

Jeroen Buunen is 3 jaar boswachter voor Staatsbosbeheer, de beheereenheid Twente. Daarvoor werkte hij 9 jaar in Brabant. Hij is (BOA) buitengewoon opsporingsambtenaar. De beheereenheid Twente heeft in totaal 10 boswachters in dienst. Zij zien toe op de naleving van de regelgeving in onder andere het Lutterzand. Het gaat hoofdzakelijk om overtredingen betreffende het aangelijnd houden van honden, behalve op de uitlaatplekken, het gedrag van mountainbikers en het achterlaten van zwerfvuil. “We hebben de gemeente Losser verzocht om ook twee hondenpoepbakken in het Lutterzand te plaatsen.

Gelukkig zijn die vandaag geplaatst. Vaak vind ik hier hondenpoep, die wel is opgeraapt door de hondenuitlater en verpakt is in plastic. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Vandaar ons verzoek. Nu kunnen we mensen aanspreken op hun gedrag en wijzen op de hondenpoepbakken. Het is de bedoeling dat we in de komende periode eerst waarschuwend te werk gaan. Mochten mensen zich in de toekomst niet aan de regels houden, kunnen wij boswachters overgaan tot repressieve maatregelen zoals het opleggen van een geldboete.” zegt Jeroen Buunen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.