Nieuws

Jeu de Boules baan geopend

In de binnentuin van de Oldenhove is woensdag 11 juli de nieuw aangelegde Jeu de Boulesbaan officieel ingebruik genomen.

Gerard Vreriks is de initiatiefnemer om deze baan gerealiseerd te krijgen. Dit idee heeft een poosje in de week gelegen maar nu is het zover. Gerard is een van de 25 spelers van de Kraeboules, een club die al 4 jaar speelt op de baan op Erve Kraesgenberg. Ze zijn vanmiddag uitgenodigd om de baan in gebruik te nemen. Ze worden getrakteerd op een lekkere kop koffie met gebak. Marijke Beijen verwelkomt de aanwezigen.

Nieuwe baan

Er was in het verleden ook een baan vertelt Marijke maar nu is er een totaal nieuwe baan aangelegd. Het is de bedoeling dat de baan een verbindende factor gaat spelen. Het zou mooi zijn dat ook mensen buiten de Oldenhove een balletje komen gooien. Het liefst samen met de bewoners. Marijke heeft zich verdiept in de geschiedenis van het Jeu de boules en legt uit dat het oorspronkelijk een Griekse krachtsport was, dat later door de Romeinen een behendigheidsspel is geworden.

Het spel wat we nu kennen, ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Een oude man genaamd Jules Lenoir kon door de “reumatiek” geen aanloop meer nemen, voor hem werden de spelregels aangepast. De werper moest nu op zijn plaats blijven. Zo werd er een halve cirkel om de werper getrokken. In deze cirkel moet je blijven staan.

Lekker in beweging

Het leek de heer Vreriks dan ook een goed plan om in de binnentuin van de Oldenhove een baan aan te leggen. Dit om de aanwonenden naar buiten te lokken om ook een balletje te gooien, en zo lekker in beweging te blijven. En na een jaar is het dan zover. Het gezelschap gaat naar buiten. De baan ligt er prachtig bij. Het is er prima toeven, de zon schijnt, de bankjes voor de toeschouwers zijn geplaatst, heerlijk onder een grote boom, je waant je haast in een Frans dorp in de namiddag.

De ondergrond is prima

De eerste toeschouwers staan al aan de kant te kijken. Al snel zijn er twee ploegen gevormd. De eerste bal rolt, en de baan is meteen goedgekeurd. “De ondergrond is prima” is het commentaar van de geoefende spelers club, “het rolt lekker”is ook te horen. De baan wordt gelijk goed in gebruik genomen. Er is een speler die het meest geniet, dat is de heer Vreriks. Hij kan immers het meest oefenen met een baan in zijn tuin. De spelers van de dinsdagmiddag club op de Kraesgenberg zullen het weten.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid