Nieuws

Johan Effing: de Hondsdagen beginnen

Volgens weerman Johan Effing kunnen we voor vandaag broeierig warm weer verwachten met misschien in de late namiddag al onweer. Ook beginnen de Hondsdagen.

Hondsdagen

Vandaag of morgen beginnen de Hondsdagen en deze duren tot ongeveer 20 augustus. Het is gemiddeld de warmste periode van het jaar. Over deze periode zijn in de loop van de jaren veel weerspreuken ontstaan.

"Toen ik de pagina met weerspreuken nu alweer bijna 20 jaar geleden heb samengesteld ben ik in allerlei boeken en toen nog schaarse internet pagina’s ontzettend veel weerspeuken tegengekomen" verteld Johan Effing. "Nadien heb ik aan deze pagina nooit meer iets veranderd. Dat is ook te zien aan de foto van de maand juli die nog met een ouderwetse camera is genomen. De pagina is in de loop van jaren meer dan 18.000 duizend keer bekeken". Klik hier voor de weerspreuken pagina.

Van de Hondsdagen is vooral bekend dat een eenmaal ingezet stromingspatroon in de atmosfeer niet zo gemakkelijk veranderd.

Pilotengat

Gisteren ging zoals verwacht de temperatuur ruim over 25 graden heen. Twente 25.5 weerstation Losser 26.9 graden. "Gisteren hartstikke druk geweest door de 81 verjaardag van Friede mijn vrouw" zegt Effing  "tussen alle aandacht van de verjaardag door zag ik dat de hemel vol zat met de fraaiste vormen van hogere bewolking. Gisterochtend heb ik hiervan een aantal plaatje gemaakt. Op het computerscherm zag ik tot mijn verbazing pas dat ik waarschijnlijk een pilotengat had gefotografeerd".

Koelere fase van de zomer

Hoe gaat het nu verder met het weer? Na een misschien wel zeer een warme 19 juli gaan we vanaf morgen een wat langere wisselvallige periode tegemoet. Vooral later vanmiddag kunnen we volgens de weerman van Hallo Losser waarschijnlijk al enkele zware onweersbuien verwachten waarin zich allerlei vervelende verschijnselen kunnen voordoen.

Vanaf morgen komen we dan duidelijk in een wat langere koelere fase van deze zomer terecht. De temperatuur kan dan in kleine stapjes verder teruggaan tot in de buurt van de 20 graden.
Johan Effing: de Hondsdagen beginnen

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor  als start-up coach voor Novel-T en EIT Digital. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.