Nieuws

Kijkje in de keuken

Afgelopen maandag in de zaal van het Kulturhus te Overdinkel waren er heel wat mensen aanwezig bij het zo genaamde “Kijkje in de keuken” georganiseerd door Mendy Versteeg (Coördinator uitvoering armoedebeleid).

Armoedepreventie

Dit keer was het iets anders. Naast de professionals, vrijwilligers en mensen, die zich inzetten op het gebied van armoedepreventie, waren ook geïnteresseerde inwoners van de gemeente Losser uitgenodigd. Hiervoor is bewust gekozen omdat geldproblemen, die kunnen leiden tot armoede, iedereen kan overkomen.

Zo heeft koning Willem de II in 1850 zijn kunstverzameling en schilderijen moeten verkopen om zijn schulden af te kunnen lossen. Kortom het doel is dus ook dat mensen hun geldproblemen eerder bespreekbaar gaan maken zodat er preventiever gewerkt kan worden.

                                                                                                 

Thema Stadsbank Oost Nederland (SON)

Het thema van het “Kijkje in de keuken” was dit keer Stadsbank Oost Nederland (SON). Viviènne Wolterink is klantmanager bij SON. Zij kon van alles vertellen over de werkwijze van de SON en wie komen er bij de SON. Mendy gaf bij de inleiding van de avond al aan dat een ondernemer niet bij de SON terecht zal komen maar bij het Regionaal Organisatie Zelfstandigen (ROZ). Zij doen heel veel voor startende ondernemers, bestaande ondernemers en ondernemers die het bedrijf gaan beëindigen. Ze geven advies en begeleiding, trainingen en coachen, helpen ondernemers met schuldhulpverlening.

Daarnaast voeren zij voor bijna alle Twentse gemeenten het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen uit. Dat is een financieel vangnet voor de gevestigde, oudere of beëindigende zelfstandige. Wist u dat deze ondernemers, die het financieel zwaar hebben ook gebruik kunnen maken van de Voedselbank, Stichting Leergeld en Verjaardagsbox Losser.

                                                                                           

Voor wie is de stadsbank?

Viviènne vertelde uitgebreid wie en waarvoor men bij de SON terecht kan. Bijvoorbeeld: Mensen die geen geld hebben om nieuwe meubels te kopen, of een nieuwe wasmachine, koelkast enz. kunnen bij de SON een lening aanvragen. Maar mensen die het niet lukt om hun financiële plaatje op orde te krijgen kunnen ook een Budget Beheer Rekening krijgen.

Naast deze regelingen is er veel meer mogelijk bij de SON. Op de website van SON staat veel informatie: https://stadsbankoostnederland.nl en ze zijn telefonisch goed bereikbaar. En 1x per 14 dagen kan men op afspraak in het Lossershoes terecht bij Viviènne Wolterink.

Vragen rondom armoede

Als u vragen heeft rondom armoede in de gemeente Losser, of heeft u een goed initiatief of misschien wilt u bij het volgende “Kijkje in de keuken” ook aanwezig zijn, dan kunt u contact opnemen met Mendy Versteeg via de: m.versteeg@losser.nl of 06.12614254. Tevens kunt u de presentatie van de Stadsbank Oost Nederland per mail ontvangen.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.