Nieuws

Kinderen nemen de raadzaal in Losser over

Leerlingen basisscholen spelen het spel Democracity

Spel Democracity

Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool Het Kompas spelen op woensdag 30 januari aanstaande, in de raadzaal van ’t Lossers hoes, het spel Democracity. Zo maken ze spelenderwijs kennis met de basisprincipes van een democratische samenleving. De kinderen ervaren hoe een gemeenteraad werkt door het spelen van het spel Democracity. In dit spel bouwen ze zelf een stad. Zij overleggen en kiezen samen welke gebouwen en voorzieningen in de stad moeten komen. De leerlingen van basisschool Het Kompas zijn de eerste groep. Later volgen de leerlingen van de andere basisscholen uit gemeente Losser. Het spel Democracity is ontwikkeld door ProDemos.

Samenwekings overeenkomst

Op woensdag 30 januari om 11.00 uur kunnen de resultaten van het spel worden bekeken. Dan tekenen de heer Martens, adjunct-directeur van ProDemos en burgemeester Cia Kroon ook de officiële samenwerkingsovereenkomst. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn en vragen te stellen aan de leerlingen en begeleiders van het spel.

Samen bouwen aan een stad

Het doel van het spel Democracity is om samen een stad te bouwen. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen eigen politieke partijen op. In het spel ervaren ze dat overleg, argumentatie, meerderheid en het maken van keuzes nodig zijn om iets te realiseren in een democratische samenleving. De kinderen nemen plaats op de zetels van de raadsleden en vormen samen de volksvertegenwoordigers van de gemeente.

De gemeente bestaat in het begin van het spel alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer gebouwd gaat worden. Bedrijven of groen, of toch liever een ziekenhuis of een middelbare school. Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden!

Het interactieve spel is ontwikkeld door ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtstaat. Gemeente Losser heeft (samen met gemeente Enschede) de beschikking over dit spel. Het spel wordt in Losser geleid door medewerkers van de raadsgriffie. Ook raadsleden en collegeleden zullen op verschillende momenten aanwezig zijn.

Burgemeester geeft uitleg

Burgemeester Cia Kroon is op 30 januari zelf aanwezig om uitleg te geven over de gemeentelijke praktijk in Losser. De leerlingen kunnen al hun vragen stellen aan de burgemeester en spelleiders. Burgemeester Kroon: “Democracity is een prachtig spel. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen al vroeg leren hoe de democratie werkt. Zij zijn uiteindelijk de inwoners en bestuurders van de toekomst.”

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid