Nieuws

Lammetjesdag

Zondag 29 april is het Lammetjesdag in Schaapskooi Stroothuizen aan de Stroothuizenweg 37 in Denekamp. De Stroothuizenweg vormt de grens tussen het grondgebied van Losser en dat van Denekamp.

Louis Welhuis, die in Rossum eigenaar is van het landschaps advies- en onderhoudsbedrijf Welhuis, beheert de Schaapskooi Stroothuizen. In 2004 heeft Louis de grond gekocht waarop nu de Schaapskooi staat. Destijds was het alleen een schuurtje. Nu, 15 jaar later, is het een schaapskooi, en een toeristische euregionale trekpleister. Veel fietsers weten het als rustplaats te vinden om er een kop koffie of thee te nuttigen met een versnapering. Er is een prachtige wandelroute verkrijgbaar.

De schaapskooi heeft een mooi gedeeltelijk overdekt terras en biedt ruimte voor vergaderingen en er is boven een grote ruimte die gebruikt wordt voor bijeenkomsten. De faciliteiten zijn geschikt voor een vergadering tot aan 50 personen. Aanwezig zijn onder andere internet, een flip-over bord en een beamer met scherm. Vanuit de schaapskooi is een beleving pad van ongeveer 20 minuten te volgen. Er hangen kabouters in de bomen, bankjes met materiaal uit de natuur en leuke paadjes tussen de bomen, weilanden en graanveld. Kinderen wandelen hier moeiteloos doorheen. Genoeg afleiding onderweg.

110 Lammetjes

Als alle schapen hebben gelammerd zijn er zondag 29 april ongeveer 110 lammetjes te bezichtigen. Dit is een prachtig moment om het jonge leven te aanschouwen en te voeren met brokken van de schaapskooi. Dit kan van 10.00 uur tot 17.00 uur. Ook is er die dag een markt met streekproducten. In totaal heeft men de beschikking over 140 ooischapen en 6 rammen. De rassen zijn: Scottisch Black Face en het Drents heideschaap.

De Scottisch Black Face is een zeer oud ras dat oorspronkelijk uit Schotland komt en is nu één van de meest voorkomende schapenrassen in Engeland. Het is een zeer sterk ras geboren om te overleven in de woeste Schotse bergen. In de 16e eeuw was er sprake van een eerste stabiele kudde onder leiding van King James IV. Dit schapenras, met zijn vermogen om te overleven, een goede wolproductie en de weerstand tegen slechte weersomstandigheden werd begin de 19e eeuw bekroond tot het beste ras voor de heuvels en bergweiden van Groot- Brittannië en werd sindsdien sterk gepromoot onder de huidige naam die we vandaag kennen, de Scottish blackface. Alle blackface types, zowel rammen als ooien, zijn gehoornd met zwarte of zwart- witte kop en stevige poten.  

Lammetjesdag

De wol wordt gebruikt voor het maken van de wereldberoemde Schotse kilt. Het Drents heideschaap is eveneens een zeer oud ras wat vooral in Oost Nederland op de schrale zandgronden werd/wordt gehouden. In de historie werd de mest van deze schapen, verzamelt in de stal, de bekende Esgronden werden ermee bemest, om zo allerlei te kunnen verbouwen.

Kunstwerk

Onlangs zijn 6 ooien geschoren. Dit op verzoek van de Amsterdamse kunstenares Erna Sambeek die er een kunstwerk van gaat maken dat met ingang van de zomer te bezichtigen is in Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp. Het bijzondere aan dit kunstwerk is dat het een combinatie wordt van de wol en menselijke haren van Denekampers die de kunstenares bij enkele Denekampse kappers heeft gehaald.

Lammetjesdag

Herderin

Herderin Ingrid, met haar 5 honden, laat de kudde grazen op de heidevelden van Stroothuizen, Beuninger Achterveld en Punthuizen. Het betreft gebieden met veel heide en zeer bijzondere planten groei. In het voorjaar, zomer en herfst is de kudde hier dikwijls te bezichtigen, een uiterst fraai gezicht. Veel van deze heidevelden liggen op Lossers grondgebied. 

LammetjesdagLammetjesdag
 
 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.