Nieuws

De Landgoedboerderij Judith Hoeve gaat 1 augustus sluiten

De Landgoedboerderij aan de Judithoeveweg 5 in Losser gaat sluiten. In juni is het faillissement uitgesproken.

Vijf weken 

De curator gaf de organisatie nog vijf weken de tijd om voor de mensen van de dagopvang een ander onderkomen te zoeken. In deze vijf weken is de curator op zoek gegaan naar belangstellenden voor het pand, zodat een doorstart gemaakt zou kunnen worden. Met vijf serieuze gegadigden zijn gesprekken geweest. Probleem is dat de opstallen eigendom zijn van Rianne Lusthuis en de grond eigendom is van Natuurmonumenten. Juridisch gezien heeft Natuurmonumenten het eerste recht van aankoop van de opstallen. Echter omdat Natuurmonumenten nog geen beslissing heeft genomen moet men nu noodzakelijk sluiten.

Administratieve duizendpoot op De Landgoedboerderij

Anne Sterenberg, de administratieve duizendpoot op De Landgoedboerderij, en Teun van Veen, algemeen manager vertellen: “Rianne Lusthuis is naast haar beroep van zorgverlener een bedrijf begonnen. De Landgoedboerderij voorzag in de voorziening van dagopvang het geen hier uitstekend heeft gewerkt. Ruim 30 cliënten stonden hier ingeschreven en kwamen hier ook met een bepaalde regelmaat.

Hier was de kennis om zelfs met mensen met psychiatrisch problemen om te gaan. We stonden goed aangeschreven bij de zorginstellingen die hun clientèle aan ons toevertrouwden. Echter in 2014 ging het mis. Rianne kreeg een ongeluk en kreeg veel klachten. Het gevolg hiervan was dat er in 2015 geen WMO-aanbesteding kwam. Hierdoor werd De Landgoedboerderij geen hoofdaannemer maar onderaannemer, het geen betekende dat wij 30 % minder inkomsten hadden. Dit is ook doorgetrokken naar 2016. Uiteindelijk kwam het faillissement en dat is onomkeerbaar. Het is heel jammer dat de dagopvang hierdoor verloren gaat.

Diversiteit van het mens-zijn

De Landgoedboerderij betrok nadrukkelijk maatschappij en gemeente in zijn organisatie. Het was de bedoeling de diversiteit van het mens-zijn, het anders-zijn, niet als uitzonderlijk te zien, maar als onderdeel van onze maatschappij. Mensen uit de omgeving worden actief uitgenodigd gebruik te maken van de faciliteiten van de boerderij en medewerkers om op deze wijze aan de visie bij te dragen. En de mogelijkheden om mensen te laten integreren zijn hier onuitputtelijk. Een theeschenkerij die floreert omdat hier honderden fietsers langs komen die gebruik maken van de uitgezette fietsroutes.

Mensen werken in de keuken en in de bediening. Een meubelmakerij waar men weer vak kan leren hoe het is te werken. Onderhoud aan tuinen en gebouwen. Het verzorgen van vee. Hier is alles wat een dagopvang nodig heeft. We zijn in feite behoorlijk teleurgesteld in Natuurmonumenten. Als zij binnen de gestelde termijn een beslissing hadden genomen over de grond, hadden we mogelijk een doorstart kunnen maken. Nu komt er personeel op straat te staan. Want hoe je het wendt of keert, we hadden 21 personen, al dan niet in deeltijd, op de loonlijst staan, die vanaf 1 augustus werkloos zijn.”


Wie nog wil genieten van deze prachtige plek, kan dit weekend nog even langs komen om op het terras te verpozen. Maandag 1 augustus gaan de deuren definitief op slot.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.