Nieuws

‘Leren doen we samen’

Twents Carmel College lanceert Ouder Academy

Handreiking bij het opvoeden

‘Jaahaa, dat doe ik straks’ of ‘Iedereen uit mijn klas mag dat wel’… Herkenbare reacties van zoon- of dochterlief in de puberleeftijd? Ga je in discussie of moet je het gedrag negeren? Opvoeden valt soms niet mee. Zeker als je als ouders/verzorgers tegen heel andere dingen aanloopt dan waar jij zelf mee bent opgegroeid. Het Twents Carmel College en de ouderraden zagen de behoefte van ouders/verzorgers en willen hen graag handreikingen bij de opvoeding geven. Een van de instrumenten hiervoor is de TCC Ouder Academy. Deze werd gisteravond gelanceerd in aanwezigheid van bijna 300 belangstellende ouders, directie TCC, vertegenwoordigers van de ouderraden en de wethouders van de gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland.

In een andere wereld

Ouders/verzorgers zijn opgegroeid in een andere wereld dan hun kinderen nu. Sexting, grooming en social media bestonden niet, of niet in die mate. De TCC Ouder Academy stelt juist dit soort onderwerpen aan de orde. Patricia Strohm, coördinator van de TCC Academy vertelt: ‘De TCC Ouder Academy is opgericht in samenwerking met de ouderraden van alle locaties van het TCC en wordt ondersteund door de gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland.

Gisteravond was er een informatieavond voor ouders van leerjaar 1, 2 en 3 met als onderwerp de mobiele telefoon. Het aantal aanmeldingen was overweldigend! Het is de bedoeling dat we regelmatig workshops geven, waarvoor de ouderraden onderwerpen zullen aandragen. De workshops worden verzorgd door medewerkers van het TCC, ouders, medewerkers uit het netwerk van de gemeenten of externe sprekers.”

Blij met TCC Ouder Academy

Marjan Weekhout, rector van het Twents Carmel College, is blij met de TCC Ouder Academy. “Via de Ouder Academy betrekt het TCC de ouders bij wat er op school gebeurt en betrekken ouders de school en de omgeving bij wat hen bezig houdt bij de ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen. De Ouder Academy is een ontmoetingsplaats waar we uitwisselen wat nodig is voor een fijne jeugd”

Wethouder Anja Prins

Het TCC heeft leerlingen uit de gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland. De drie gemeenten ondersteunen de Ouder Academie van harte. Wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland sprak gisteravond de felicitaties uit namens de drie gemeenten en vervolgde: “Ieder kind moet zich, ongeacht de achtergrond, het opleidingsniveau van ouders/verzorgers of beschikbare financiële middelen, volledig kunnen ontplooien.

Wij vinden het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders, scholen en gemeenten om onze jongeren zo goed mogelijk te begeleiden.” Wethouder Anja Prins vulde aan: “Het is best een lastige tijd om je kinderen in groot te brengen. Iedere opvoeder heeft wel eens twijfels of hij of zij het goed doet. De Ouder Academy geeft informatie die ouders helpt om hun kinderen op een goede manier te begeleiden. Zo’n avond als deze geeft ook gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en te zien dat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt.”

Rob Christenhusz, wethouder van de gemeente Oldenzaal vult aan: “De Ouder Academy is een mooi initiatief, ouders, school en gemeenten staan samen om de jongeren heen en helpen daar waar nodig is. Leren doen we samen, een leven lang. Wij willen graag de kennis die wij in huis hebben delen en medewerkers een lezing over een relevant onderwerp laten verzorgen.”

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid