Nieuws

Let op: oplichting via whatsapp! 

Deze week meldde een burger bij Enschedese collega's dat iemand hem geld afhandig wilde maken door zich voor te doen als de buurman. Hoe ging dit in zijn werk? 

Onbekend nummer

De melder kreeg een berichtje via whatsapp van een voor hem onbekend nummer, maar in het berichtje gebruikte de verzender de naam van de buurman van melder én een profielfoto van de buurman. In dit berichtje vroeg de zogenaamde buurman met spoed om geld, en ook geen kleine bedragen! De melder vertrouwde het toch niet en zocht zijn buurman op, die uiteraard van niets wist. Ook in onze gemeente zijn dit soort praktijken mogelijk.

In dit geval werd gebruik gemaakt van het telefoonnummer 0684270835. Wees dus gewaarschuwd! Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat deze afzender landelijk al meerdere slachtoffers heeft gemaakt. Het onderzoek wordt voortgezet.

Vermoedelijk heeft de zogenaamde buurman op social media gegevens gevonden over beide personen, zoals een connectie tussen beide, een foto en een telefoonnummer. Soms levert zelfs Google al genoeg gegevens op.

Veilig gebruik social media

Zorg dus voor een veilig gebruik van social media; scherm uw persoonsgegevens goed af en accepteer alleen vrienden/ volgers die je kent! Als een 'bekende' je via Whatsapp om geld vraagt, bel hem dan op en vraag of het klopt!

Overkomt u dit soort verzoeken of vragen deel deze info dan via ons eigen Lossers Whatsapp systeem. Bent u geïnteresseerd schrijf u dan dit werkende in bij de stand van HalloLosser. We hebben inschrijfformulieren beschikbaar!

 

afbeelding van Han Heck

Door: Han Heck

 Han Heck