Nieuws

Een leven lang banketbakker

Hans Smoors uit Overdinkel is banketbakker voor het leven 

Begonnen bij Stockman

Op 14 jarige leeftijd is hij als vakantiehulp begonnen bij Stockman in Losser. Stockman tipte hem dat bakker Jan Besseler uit Glanerbrug personeel nodig had. Hans heeft gesolliciteerd en heeft 51 jaar op dezelfde plek in dezelfde bakkerij zijn vak uitgeoefend. Hij heeft 20 jaar voor Jan en Mien Besseler gewerkt. Toen deze met pensioen gingen is het bedrijf overgenomen door Gerard Oonk en later overgenomen door zoon Marco Oonk.

Schilder

Hans zat na de lagere school op de ambachtsschool in Enschede. Hij wilde schilder worden. Toen hij echter door het vakantiewerk met het banket in aanraking kwam, heeft hij onmiddellijk het roer omgegooid en koos voor het vak van banketbakker. Hij vond het letterlijk en figuurlijk een “lekker” vak. Hans ging nog twee dagdelen per week naar de ambachtsschool om zich verder te bekwamen in het banketbakkers vak.

Specialiteit

Hans heeft zich altijd bezig gehouden met taarten en gebak. Door de jaren heen kreeg hij zoveel ervaring met het maskeren van taarten Dat zijn collega’s dit karweitje graag aan hem toevertrouwden. Maskeren is het bekleden van de taart met room of een ander banketbakkers mengsel. Hans had hiervoor een extra groot banketbakker mes in gebruik. Toen Hans vorig jaar 50 jaar in dienst was hebben zijn collega’s het mes gegraveerd en gaven  hem dit cadeau.

Ervaring

Hans heeft gedurende deze 51 jaar natuurlijk ontzettend veel ervaring opgedaan. Maar ook heeft hij heel veel veranderingen in het bakkers vak zien voorbij komen. Vroeger moesten de bakkers sjouwen met zware zakken meel op hun rug. Tegenwoordig komt er een vrachtauto met meel die zonder veel moeite de silo’s vol blaast. Vroeger werden de ovens met takken gestookt.

Hij heeft nog meegemaakt dat zijn eerste baas Jan Besseler die oven heeft laten ombouwen naar een gasoven. In de saucijzenbroodjes werd de gehakt met de hand ingespoten. Tegenwoordig vindt dat geheel geautomatiseerd plaats. En dat is maar goed ook, want bij Oonk worden perk week maar liefst 10.000 saucijzenbroodjes verwerkt. “Het is een heel mooi vak. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Maar sinds 15 september ben ik met pensioen. Dat is nog wel even wennen. Maar ik heb mijn collega’s aangeboden dat als er een topdrukte is in de bakkerij, ik ze graag de helpende hand zal bieden.” aldus Hans Smoors.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.