Nieuws

Lezing Allemaal Mensen door Marc America

Huisartspraktijk Boermans heeft een lezing georganiseerd door Marc America, de auteur van het boek “Allemaal mensen 2.0”.

Sinds 1984 is Marc, als huisarts, gevestigd in een Limburgse plattelandspraktijk. Als opleider is hij ook verbonden aan de universiteit van Maastricht. Het boek geeft inzicht in de gedragsstijlen en manier van communiceren van de patiënt/cliënt, maar ook in die van de hulpverlener, ouder/opvoeder, collega, vrijwel iedereen.

Boos of verdrietig

Boze, dwingende, agressieve of juist verdrietige, angstige of ontwijkende patiënte/cliënten, in de dagelijkse praktijk. Hulpverleners moeten weten of ze efficiënt en effectief met deze verschillende mensen en hun emoties om kunnen gaan. De vraag dient zich aan waarom deze patiënten/cliënten doen zoals ze doen. Wat is hun voorkeursgedragsstijl. Zijn er aanwijzingen voor een persoonlijkheidsstoornis. Waar komt hun emotie vandaan. Kan ik mij inleven in hun gezichtspunt. Hoe kom ik tot een goed contact als we van mening en achtergrond verschillen.

Niet alleen voor hulpverleners

De lezing van Marc America is niet alleen voor hulpverleners interessant. Ook andere mensen heeft het veel te bieden. Gedragsstijlen, communicatie is van alle mensen en bruikbaar in allerlei situaties. Daarom zijn naast de hulpverleners ook nadrukkelijk andere mensen uitgenodigd.

Vol

Op de vanuit de huisartsenpraktijk verstuurde uitnodigingen is massaal gereageerd. In de gemeente Losser is er een hele grote belangstelling voor dit onderwerp. Aanmelden heeft geen zin meer. De huisarts Boermans neemt in overweging om deze lezing later in het jaar te herhalen. De lezing vindt plaats op woensdag 5 april in het gemeentehuis te Losser. De toegang is gratis.

Taak Huisarts?

Hierop zegt de huisarts Ton Boermans: “Ja, ik vind dit wel degelijk een taak voor mij als huisarts. Ik wil met mijn huisartsenpraktijk met de tijd mee gaan. Het is belangrijk dat patiënten, maar ook anderen, weten wat er gaande is in de medische zorg. Huisarts zijn is tegenwoordig meer dan een verhaal aanhoren en een pilletje voorschrijven. Onze praktijk is nu zodanig ingericht dat we de patiënten een bredere zorg aan kunnen bieden.

Ton Boermans

We hebben speciale spreekuren zoals assistenten spreekuur, diabetesspreekuur, COPD spreekuur, GGZ spreekuur, ouderenzorg, leefstijl/stoppen met roken spreekuur, cardiovasculair risicomanagement spreekuur, chirurgisch spreekuur, oogheelkunde en gynaecologische verrichtingen. Om deze specialismen op de juiste manier en het juiste moment uit te voeren werken we met 10 gespecialiseerde medewerkers in de praktijk.”

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.