Nieuws

Losser laat van zich horen tijdens Week van de Amateurkunst

Losser doet dit jaar mee aan de landelijke Week van de Amateurkunst (WAK) van 2 – 10 juni. Gedurende deze week laten lokale culturele instellingen, verenigingen, talenten en ondernemers zien wat er in Losser gebeurt op muzikaal, kunstzinnig en ander creatief gebied.

Het publiek wordt uitgenodigd om te komen kijken, luisteren en vooral mee te doen. Het programma biedt optredens, workshops, open lessen en nog veel meer. Zoals een straatmuzikantenfestival, een workshop kunst en een lezing over streektaal van de bekende Twentse theatermaker Laurens ten Den.

Nog steeds worden nieuwe activiteiten aangemeld. En actueel programma is te vinden op www.waklosser.nl. Wethouder cultuur Joop Hassink verheugt zich op de week. “In Losser is op cultureel gebied veel te beleven, maar het is lang niet allemaal even bekend. Tijdens de WAK krijgt het publiek de gelegenheid kennis te maken met lokale culturele activiteiten.” 

Coördinatie en programma

De Losserse WAK wordt gecoördineerd door cultuurcoach en coördinator muziekonderwijs van de stichting Fundament Martine Haitjema-Bauhuis. “Voor zover ik me kan herinneren doet Losser voor het eerst mee aan de WAK. Toen ik het voorstelde was iedereen gelijk enthousiast.” Het programma staat nog niet helemaal vast. Volgens de WAK-coördinator worden nog steeds nieuwe activiteiten aangemeld. “We streven naar een afwisselend programma. Onder meer met muziek, bewegen, beeldende kunst en taalactiviteiten. Er zijn activiteiten om naar te kijken en te luisteren, maar er is ook van alles om aan mee te doen. Lokale talenten krijgen tijdens de WAK de gelegenheid om zichzelf aan het publiek te laten zien en om deel te nemen aan workshops. Professionals dragen hun kennis over. We hopen dat het publiek geïnspireerd raakt!”

Iedereen kan meedoen

Vanuit het principe ‘iedereen kan meedoen’, worden activiteiten voor alle leeftijdsgroepen georganiseerd. Theatermaker Laurens ten Den geeft bijvoorbeeld een voorstelling voor de bewoners van Sint Maartensstede, maar er is een ook creatieve morgen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Verschillende muzikale optredens nodigen uit om te komen luisteren en om mee te doen, zoals een sing-a-long in ’t Lossers Hoes.  

De WAK is een landelijke campagne, waaraan veel gemeenten deelnemen. Sinds 2016 vindt het evenement plaats onder de naam: iktoon -  kunst van iedereen. iktoon roept iedereen die in zijn of haar vrije tijd actief aan kunst doet op dit te laten zien. Alles kan en mag; van uitvoering, workshop en lezing tot en met tentoonstelling op elke denkbare locatie.
 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.