Nieuws

Nieuw hotel in De Lutte

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart gaat NLdoet weer van start; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Een feestje van maatschappelijke betrokkenheid en hulpvaardigheid. Dit jaar stimuleren we mensen in actie te komen voor bijen en wordt NLdoet een echte Bijenwerkdag! 

Plechelmusschool in De Lutte

Een initiatief van de Bijenbeweging Overijssel en Nederland Zoemt. Bij de Plechelmusschool in De Lutte gaan leerkrachten, ouders, buurtbewoners en kinderen een prachtig insectenhotel bouwen voor het schoolplein. In totaal hebben zich ruim 50 bijeninitiatieven gemeld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Bijvoorbeeld door samen een bijenhotel te bouwen, een buurtboomgaard bijvriendelijk in te richten of te zorgen voor meer voedselplanten voor bijen.

Bijenwerkdag in De Lutte

De Plechelmusschool wil het schoolplein vergroenen. Bijen, met name hommels, maar ook andere insecten hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen. De school, maar ook ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen de natuur van dichtbij kunnen beleven, zich hierover kunnen verwonderen en het belang van bijen en biodiversiteit al op jonge leeftijd meekrijgen. Daarom wordt tijden de Bijenwerkdag met vereende krachten een insectenhotel gebouwd. Bovendien zorgen leerkrachten, ouders, kinderen en buurtgenoten voor een grotere bloemenrijkdom op het schoolplein. Help mee en kijk voor meer informatie op:

Bijenwerkdag Plechelmusschool De Lutte

Bijen hebben het moeilijk in Overijssel. Bijen zijn een van de meest bedreigde insectensoorten. 56% van de bijensoorten staat op de Rode Lijst. Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorko­men is afgenomen. Bij 14% heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwij­ning uit de provincie. En dat terwijl tenminste 80% van onze wilde planten, voedselgewassen en sierplanten voor hun bestuiving afhankelijk zijn van insecten zoals bijen. 

Wilt u meer weten over de situatie van bijen in Overijssel? Hier vindt u het rapport": “De bijen en dagvlinders van Overijssel; trends, karakteristieke soorten en belangrijke gebieden van Eis Kenniscentrum voor Insecten (2017).

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid