Nieuws

Oorlog en Bevrijding Leerlingen OBS De Imenhof

Maandag 25 maart vertrok een groep leerlingen van de OBS De Imenhof naar het Herinneringskamp Westerbork in Hooghalen te Drenthe. Deze excursie voor de leerlingen vond plaats in het kader van een voorlichting en meerdere activiteiten betreffende de herdenking van de tweede wereldoorlog (WOII). Dit is een jaarlijks weerkerende activiteit van de Historisch Kring Losser (HKL)

Westerbork

Het was heel indrukwekkend. Bij aankomst in het herinneringscentrum werden de kinderen en hun begeleiders op pad gestuurd naar het eigenlijk Kamp Westerbork, dat bijna 3 km verderop ligt en waar je niet per auto naar toe kunt. Alleen per shuttlebus. De groep (25 kinderen + 5 volwassenen) moest dus via een bospad lopend naar het kamp. Daar werden ze opgewacht door een gids. Zij vertelde op buitengewoon boeiende wijze over het leven in het kamp. De kinderen luisterden ademloos. Op zich is er niet zo heel veel te zien. Een kale vlakte. Na de verhuizing van de Molukkers in 1970, zijn de toen aanwezige barakken gesloopt.

Wanhoop en ellende

Bij elk herinneringspunt zoals 2 authentieke goederenwagons; op de vroegere appèlplaats staan de 102.000 Stenen. Eén steen voor iedere vermoorde man, vrouw en kind. ; de wachttoren en de omgekrulde spoorrails vertelde onze gids het verhaal van wanhoop en ellende dat de mensen stond te wachten. De gids vertelde in een gedeeltelijk herstelde barak ook het verhaal van Jules Schelvis. Hij was de enige overlevende van zijn transport van 3006 Joden naar vernietigingskamp Sobibor.

N.B. Jules Schelvis heeft in 2013 in Losser zijn verhaal verteld en heeft Stolpersteine gelegd o.a. bij de woning waar de fam. Zilversmit woonde. (Intertoys) Vanaf het oorspronkelijke kamp ging men terug naar het herinneringscentrum. Daar volgde een film waarin onder andere het lot van de vermoorde Joodse familie Zilversmit zichtbaar werd. Het bezoek eindigde met een speurtocht door het museum aan de hand van een lesbrief.

Algemene Begraafplaats Losser

Woensdag 3 april vindt de herdenking van de bevrijding van Losser plaats op de Algemene Begraafplaats Losser aan de Bookholtlaan te Losser. Om 11.30 uur zal de voorzitter van het oranjecomité Ron de Leeuw de opening verrichten. Vervolgens doet burgemeester Cia Kroon het woord, er zijn voordrachten van de kinderen en er is muziek, er worden bloemen op het graf van de geallieerde gelegd, waarna de vlag wordt gehesen en de Last Post wordt gespeeld.

Herdenking 5 mei

Tijdens de herdenking op 5 mei op het Martiniplein achter de oude toren zullen ook weer leerlingen aanwezig zijn en dragen (zo mogelijk) een (zelfgemaakt) gedicht voor en leggen namens alle Losserse basisschoolleerlingen een boeket bij het oorlogsmonument.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.