Nieuws

Overdinkelse Wilmien wordt burgemeester in Tubbergen

Wilmien Haverkamp verruild haar job als stadsdeelmanager in Enschede Noord voor die van burgemeester in Tubbergen. Ze heeft 16 jaar gewerkt voor de gemeente Enschede, in verschillende functies. In het jaar 2000 zocht Enschede een projectmanager die zowel verstand van milieu als van ruimtelijke ordening had. En dat had Wilmien. Ze werkte toen in Barneveld voor de sector VROM. Haar eerste project in Enschede was Grolsch naar de Grote Plooi tussen Usselo en Boekelo vlak na de vuurwerkramp. Daarna heeft ze nog vele projecten begeleid.

Mensenmens

Ze is graag onder de mensen en ze wil alles samen doen. Dus valt ze meestal goed in de groep. Ze verbindt de politiek met de burgers. Ze heeft geen lidmaatschap bij een politieke partij en is dus onafhankelijk. In een wijk in Enschede moest een project gedraaid worden. Het eerst wat Wilmien doet is met de bewoners van de wijk praten. De opstelling van de bewoners was eentje van: “Doar hij’j weer één van de gemeente. Wat hangt oos noe weer boom’m de kop.” Er was dus al een stil verzet voor dat men wist wat er gaande was. Wilmien is gaan doorvragen en kwam tot de ontdekking dat er ooit een nieuw wijkcentrum beloofd was. Deze belofte was de gemeente (nog) niet nagekomen. Dat zat ‘m de crux. Wilmien heeft er toen alles aan gedaan om deze belofte alsnog uit te laten voeren en dat is haar gelukt. Op deze manier weet zij haar credits op te bouwen en gaan mensen haar waarderen.

Verhuizen

Het nieuwe ambt brengt met zich mee dat ze van de mooie plek waar ze nu met haar man en twee kinderen woont, moet verhuizen naar Tubbergen. “Ik vindt de plek waar ik met mijn man Gerrit Jan, onze zoon Bram en dochter Marlou woon geweldig. We hebben het erg naar onze zin in Overdinkel. Het is de bedoeling dat we ons huis in Overdinkel eerst verkopen, alvorens wij een woning kopen in Tubbergen. Gelukkig zijn er veel opties in Tubbergen. We zullen in deze mooie plaats zeker weer een voortreffelijk huis vinden.” zegt Wilmien.

Waarom burgemeester

Omdat ze veel met en voor mensen wil doen is een paar jaar geleden bij haar de wens ontstaan om burgemeester te worden. Ze zegt op die manier nog beter in staat te zijn om haar passie om in en met de samenleving samen resultaten te boeken. Toen ze vorig jaar de advertentie in “Binnenlands Bestuur” zag en de profielschets las, wist ze het. Ze dacht dit ben ik, dit is mij op het lijf geschreven. De vertrouwenscommissie van Tubbergen omschreef haar als een “hartelijke vrouw, die met haar warme persoonlijkheid en inhoudelijke kennis voor ons de juiste burgemeester is.”


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.