Nieuws

Pauselijke onderscheiding voor Jan Hesselink

Zaterdagavond 16 maart werd in de Gerardus Majella kerk in Overdinkel de Pauselijke onderscheiding “Pro Ecclesia et Pontifice” uitgereikt aan de heer Jan Hesselink.

Pro Ecclesia en Pontifice, wat betekent voor Kerk en Paus, is een onderscheiding die alleen in bijzondere gevallen wordt uitgereikt. Het is het hoogste ereteken dat een leek kan ontvangen van de paus, en wordt toegekend als waardering voor bewezen diensten aan de Rooms-Katholieke kerk.

Jarenlange inzet

De onderscheiding werd aan Jan Hesselink uitgereikt tijdens een druk bezochte speciale Eucharistieviering door pastor Rekveld, die zijn jarenlange inzet voor de geloofsgemeenschap Gerardus Majella in Overdinkel memoreerde. Gedurende een periode van meerdere tientallen jaren maakte Jan Hesselink deel uit van vele werkgroepen en heeft hij zich geheel belangeloos ingezet voor de geloofsgemeenschap in Overdinkel.

Zo heeft Jan Hesselink zich gedurende een periode van meer dan 30 jaar ingezet als lector tijdens de wekelijkse vieringen, en heeft hij met zijn heldere stem een bijdrage geleverd aan de liturgie. Hij jarenlang de vaste lector tijdens de jaarlijkse Gerardus Majella bedevaart in Overdinkel. Ook las hij de vele binnengekomen misintenties voor. Voor deze bijdrage is Jan in 2012 benoemd tot lid van verdienste van de Sint Gerardus Bedevaart.

Avondwakes

Jan Hesselink was een van de eerste voorgangers bij de verzorging van uitvaarten door leken. Vele jaren lang heeft hij avondwakes verzorgd en uitvaartdiensten op een zeer respectvolle en waardige manier geleid en de overledenen naar hun laatste rustplaats of naar het crematorium begeleid. Jan Hesselink was vanaf de beginperiode nauw betrokken bij de redactie van het parochieblad van de geloofsgemeenschap Gerardus Majella in Overdinkel. Samen met een werkgroep zorgde hij ervoor dat het parochieblad redactioneel werd bewerkt, werd gedrukt, en vervolgens werd bezorgd.

Pauselijke onderscheiding voor Jan Hesselink

Voetbal

Niet alleen binnen de Katholieke kerk, maar ook in het maatschappelijke leven is Jan Hesselink zeer actief geweest als vrijwilliger. Vooral op het gebied van de voetbalsport in het dorp Overdinkel heeft hij zijn sporen verdiend als bestuurslid, elftalleider en lid van de Sportraad.

Namens de geloofsgemeenschap Gerardus Majella Overdinkel werd Jan Hesselink gefeliciteerd door Alfred Westenbroek, voorzitter van de Locatieraad, die hem bedankte voor alles wat hij in de afgelopen jaren voor de geloofsgemeenschap heeft gedaan. Na afloop van de viering was er gelegenheid om Jan Hesselink persoonlijke te feliciteren onder het genot van een kopje koffie achter in de kerk.

Pauselijke onderscheiding voor Jan Hesselink

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.