Nieuws

Een prijs voor vrijwilligerswerk

Losser zoekt Dé vrijwilliger. In de gemeente Losser zetten veel vrijwilligers zich in voor de lokale samenleving. De komende jaren zal ook de samenleving steeds meer een beroep gaan doen op de inzet van vrijwilligers

Inzet van vrijwilligers is onmisbaar

De verwachting is dan ook dat het aantal vrijwilligers zal toenemen. De inzet van vrijwilligers is onmisbaar voor het behoud en leefbaarheid van de gemeente Losser. Zij vormen een integraal deel van de samenleving en houden deze in stand. Zonder de inzet van vrijwilligers wordt het in stand houden van diverse verenigingen een onmogelijke opgave. Als blijk voor waardering en erkenning voor deze belangeloze inzet van individuele burgers, groepen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gaat de gemeente Losser een jaarlijkse prijs uitreiken.  

Wethouder Jan Martin van Rees

“Vrijwilligers, geen enkele sport- of andere culturele of welzijnsorganisatie kan zonder deze enthousiaste groep mensen, die iedere keer weer ervoor zorgen dat de organisatie blijft draaien. Ook de vrijwilligersorganisaties zelf zijn voor onze gemeenschap van belang. Zonder deze organisaties immers, kunnen wij ook niet sporten of leuke activiteiten ondernemen, of bijvoorbeeld bijzondere evenementen organiseren. Vandaar ook dat wij besloten hebben om twee prijzen in het leven te roepen. Eén voor de vrijwilliger van het jaar en één voor de vrijwilligersorganisatie van het jaar. De winnaars krijgen zowel een geldprijs als een mooi kunstwerk.”

Aanmeldingsprocedure

Inwoners van Losser of organisaties kunnen een vrijwilliger, groep vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties aanmelden voor deze prijs. Hiervoor een speciaal aanmeldingsformulier, dat zowel op de site staat als bij het gemeentehuis af te halen is. Het aanmeldingsformulier moet voor 2 december bij de gemeente Losser ingeleverd zijn. Een selectiecommissie verzamelt de nominaties.

Bekendmaking en Uitreiking

Een jury, bestaande uit vijf personen die samen een afvaardiging vormen van inwoners en organisaties uit Losser, buigt zich over de nominaties en wijst de winnaars aan. De uitreiking van de prijs van de vrijwilliger en groep vrijwilligers of vrijwilligersorganisatie van het jaar vindt jaarlijks plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie. De jury bestaat uit Jan Westendorp voorzitter (Oud burgemeester van Losser), Jan Medendorp (TV-Oost),

Joyce Jacobs (De Twentse Zorgcentra), Ton van Veen (Stichting Fundament) Harry Stopel (Participatieraad).

 

Wat zijn de criteria voor de individuele vrijwilliger?

Iemand komt in aanmerking voor de prijs als hij of zij:

•    met kop en schouders boven de andere vrijwilligers uitsteekt;

•    een duidelijk positieve bijdrage aan de Losserse samenleving levert;

•    in positieve zin een verandering in gang heeft gezet binnen een organisatie of de gemeente;

•    een vernieuwing in gang heeft gezet in het vrijwilligerswerk;

•    al gedurende een langere termijn vrijwilligerswerk doet bij één of meerdere organisaties;

•    een voorbeeldfunctie voor anderen vervult;

•    een belangrijke factor is bij het slagen project/activiteit;

•    saamhorigheid bevordert en mensen met elkaar in contact brengt.

 

Criteria voor groep vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties:

•    het vrijwilligerswerk moet binnen het gebied van de gemeente Losser plaatsvinden;

•    Het vrijwilligerswerk moet inspirerend en motiverend zijn;

•    De mate waarin een vrijwilligersgroep op een evenwichtige en doelmatige manier omgaat met mensen, materialen en middelen;

•    De mate waarin de organisatie al dan niet kan steunen op een professioneel apparaat.

Een genomineerde vrijwilliger, groep vrijwilligers en vrijwilligersorganisatie hoeven niet aan alle bovenstaande criteria te voldoen.

 

Vrijwilliger

De vrijwilliger ervaart het vrijwilligerswerk over het algemeen als zeer nuttig en aangenaam. Naast de waardering die het oplevert, geeft het voldoening om zo iets te kunnen en te mogen doen. Bovendien verandert het je eigen leven doordat je weer of nog meer deelneemt aan het sociale leven. Vrijwilligerswerk is op vele vlakken te geven. Kijk naar organisaties als UVV, De Zonnebloem en meerder vrijwilligersorganisaties.

En er zijn niet enkel jobs in de verzorging maar vooral ook in de sport en in het vervoer van mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen. In Twente wordt binnen het vervoer 17 miljoen uitgegeven om mensen van A naar B te brengen. Hoe mooi zou dit geld anders besteed kunnen worden als het vervoer door vrijwilligers kon worden uitgevoerd. Bovendien is er geen leeftijdsgrens. De net gepensioneerde die niet de hele dag thuis wil zitten is welkom in het vrijwilligers werk. Maar ook de jongere medemens die vindt dat er nog wel een plekje in zijn of haar agenda te vinden is om vrijwilligers werk te doen. Vrijwilligerswerk verrijkt je leven en je doet heel veel sociale contacten op.

Prijs

Zoals aangegeven bestaat de prijs uit een kunstwerk gecreëerd door een Losserse kunstenaar. De geldprijs bestaat uit een bedrag van 100 euro voor de individuele vrijwilliger en 500 euro voor de vrijwilligersorganisatie.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.