Nieuws

Primeur voor het Nije huis op locatie

Op 16 september kon u op Hallo Losser lezen dat Losser de primeur had voor het Nije huis op locatie. De nieuwsredacteur Ingrid Legters heeft hierover uitgebreid geschreven. Centraal in Twente, in Hengelo, staat Het Nije Huis voor (na) zorg en ondersteuning bij kanker. Het is een begrip voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. 

Zoveel vragen

Wie met kanker geconfronteerd wordt, wordt ook met vele andere emotionele en praktische dingen geconfronteerd. Er zijn zoveel vragen die na de diagnose kanker onbeantwoord blijven en veel mensen ervaren het traject alsof ze in een doolhof staan. “Welke wegen kun je bewandelen?” “Hoe kom je zo snel mogelijk weer in conditie en hoe bouw ik mijn weerstand weer op?” “Waar vind je een goed betaalbare pruik?” Vragen waarop een antwoord kan worden gegeven in het Nije Huis in Hengelo.

Trial

“Voor een aantal mensen lijkt Hengelo wat te ver om het Nije huis te bezoeken. Nu gaan we wat kleinere locaties in de regio bezoeken om te bezien hoe groot de belangstelling daar is. Losser heeftde primeur omdat we met SamenLoop voor Hoop zeer nauw betrokken zijn geweest. We hebben bijzonder prettig samengewerkt en krijgen 10% van de opbrengst om mensen met kanker en hun naasten te kunnen helpen. Maar liefst 12 personen hebben zich opgegeven om aan deze dag in Losser deel te nemen.

Het was een mooie dag met een afwisselend programma. Alle deelnemers gingen na afloop met een goed gevoel en een mooi, tijdens de creatieve workshop gemaakt, pompoenbloemstuk weer naar huis. Door deze dag in Losser te organiseren hebben we de afstand naar Hengelo kunnen verkleinen. Men heeft kunnen ervaren wat wij doen en is nu eerder geneigd ook zelf naar Hengelo te komen.

We bieden niet enkel een luisterend oor, maar geven ook formatie hoe men verder kan. Bovendien wordt lotgenotencontact als (ex)kankerpatiënten onder elkaar ook als erg waardevol ervaren. Zo is er in Losser is een groep voor (ex)borstkankerpatiënten waarbij ze periodiek samen komen en men elkaar vindt in mooie gesprekken of gezellige activiteiten

Wij richten ons op (na)zorg en ondersteuning voor iedereen die, op welke wijze dan ook, geconfronteerd is geweest met kanker en daarbij zijn ook familieleden welkom. Ik denk dat het ene initiatief het andere kan versterken” zegt Debby Nijenhuis directeur van het Nije huis.

Michael Sijbom

Burgemeester Michael Sijbom, voorzitter van de raad van toezicht van het Nije Huis, kwam aan het einde van de middag de deelnemers bezoeken. Hij is onder de indruk van het werk dat Debby Nijenhuis allemaal gedaan heeft en nog steeds doet. Hij vindt het belangrijk dat er een inloophuis is voor mensen met deze nare ziekte en hun partners. Dat het in Hengelo staat is voor hem geen probleem. Iedere Twentenaar en dus ook de Lossernaar kan er terecht.

Dankbaar

Het Nije Huis mocht voor deze Nije Dag op Locatie gebruik maken van De Böggelschuur op Erve Kraesgenberg te Losser. Een prachtige locatie, waarvoor Debby Nijenhuis de Böggelrieders erg dankbaar is.

Voor meer informatie:

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.