Nieuws

Een raadsel in Overdinkel

Zaterdagmiddag 1 oktober bezocht ik het spiksplinternieuwe Kulturhus, ’t Trefhuus, in Overdinkel. Edwin Reiling had mij uitgenodigd om de open dag wat op te leuken met verhalen over het smokkelen. Toen ik het plein opliep zag ik aan de linkerkant dat er op een beuk een bordje was geplaatst, van het formaat kentekenplaat, met de tekst:

Johannes Ekkelboomplein
Gelijk heb ik navraag gedaan bij de organisatoren van het Kulturhus wie of deze naam daar had aangebracht. Niemand kon mij vertellen wie hieraan debet was. Mijn zus Margreth kwam in het Kulturhus en vroeg of ik meer wist van genoemd naambordje. Nee dus. Mijn oom Jaap Ekkelboom kwam in het Kulturhus en vroeg mij of ik iets wist van het naambordje. Nee dus. In de loop der dag kwam er meer familie opdagen en iedereen vroeg zich af wie dat naambordje daar had opgehangen. ‘s Avonds werd ik gebeld door Gert Ekkelboom, de kleinzoon van Johannes Ekkelboom, die op facebook de mare over het naambordje had gelezen. Ook hij vroeg of ik daar meer van wist. Nee dus.

Elk familielid dat ik sprak over het naambordje vond het in feite wel een goed idee om het plein het Johannes Ekkelboomplein te noemen. Iedereen was aangenaam verrast. Uiteindelijk heeft hij daar op die plek jaren lang met zijn echtgenote Lum en vier kinderen Rikus, Koosje, Geert en Jaap gewoond. Maandag heb ik navraag gedaan bij de gemeente of men mogelijk iets wist over het geplaatste naambordje. Ook daar kreeg ik nul op rekest. Blijft dus nog steeds de vraag wie het bordje heeft geplaatst. Degene die het bordje geplaatst heeft mag het graag bij mij komen melden. Ook anoniem.

Wie was Johannes Ekkelboom?
Johannes Ekkelboom was zoals gezegd vader en echtgenoot. Hij was textielarbeider, kleine kruidenier, straatmuzikant en vooral smokkelaar. Daarnaast was hij ook nog eens mijn opa want Koosje was mijn moeder. Dus was ik aangenaam verrast toen ik het naambordje onder ogen kreeg. Johannes Ekkelboom, door iedereen Hannes genoemd, is op tragische wijze in augustus 1947 om het leven gekomen tijdens het smokkelen van 25 kilo koffie. Het verhaal over dit tragische voorval is te lezen in de uitgave 2014-1 van “Oet Dorp en Marke” van Historische Kring Losser. http://www.historischekringlosser.nl/orgaan/teksten/2014-1.pdf

Op bijgevoegde foto’s is de woning (drie onder één kap) te zien waar de familie Ekkelboom, geheel links, heeft gewoond. Deze woning stond aan de Hoofdstraat tegen over toen de Smid Schulten. Nu een drukkerij. Op de andere foto Johannes Ekkelboom als drummende straatmuzikant. Naast hem op de klarinet zijn broer Piet en daarnaast Kobus de Vries, ook een Overdinkelaar, op accordeon. 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.