Nieuws

Rabobank steunt Repaircafé

Jaarlijks bestemt de Rabobank Twente Oost door middel van haar Coöperatiefonds een deel van haar winst voor goede doelen. Doelen die op maatschappelijk, sociaal of cultureel vlak een bijdrage leveren aan de samenleving.

 Gildeproject van Stichting Fundament

In dat kader ontving het Repaircafé, onderdeel van het Gildeproject van Stichting Fundament, vorige week vrijdag, uit handen van mevr. R. Hanterink en de heer L. Kuhlkamp van het fonds, een cheque ter waarde van € 2.000,- voor de aanschaf van gereedschap

Na een woord van welkom door Tom van Veen, directeur van Stichting Fundament, kregen de vertegenwoordigers van het Coöperatiefonds tekst en uitleg over het Repaircafé en een rondleiding door de werkplaats van het Gildeproject. Het Repaircafé van het Gildeproject bestaat nu twee jaar vindt wekelijks plaats op vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur in de Gildewerkplaats annex Repaircafé aan de Vlasakker 51 te Losser.

Het concept Repaircafé is in 2009 bedacht door de Amsterdamse Martine Postma en de Groninger Peter van Vliet. Zij kwamen op het idee om in het hele land laagdrempelige ontmoetingsplaatsen in te richten waar inwoners hun eigen kapotte spullen, onder deskundige leiding (van andere inwoners), kunnen repareren.

Waarom een Repaircafé

We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg. Zodra ze mankementen gaan vertonen – een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een loszittende stekker- gooien we ze weg en kopen een nieuw product.De mogelijkheid om te repareren komt bij veel mensen niet meer op.

Kennis om te repareren is bij de vrijwilligers van het Gildeproject nog ruim voorhanden. Men beschikt over machines en gereedschappen en men wil in deze tijd van recessie en streven naar duurzaamheid graag een steentje bijdragen. En bovenal: repareren is leuk en vaak heel gemakkelijk.

Hoe werkt het Repaircafé

Iemand die iets te repareren heeft ondertekend bij binnenkomst de huisregels waarin duidelijk wordt gesteld dat alles in het Repaircafé op vrijwillige basis gebeurt en men niet aansprakelijk is  voor schade.Na ondertekening gaan de vrijwilligers, zoveel mogelijk samen met de bezoeker, aan de slag.Succes is niet verzekerd!

Kosten

gebruikmaken van de diensten van het Repaircafé is in principe gratis. Dit met dien verstande dat materiaalkosten wel vergoed moeten worden en dat bezoekers gevraagd wordt een dotatie te doen in een fooienpot.

Repaircafe in Losser een succes

Het Repaircafé van het Gildeproject draait nu twee jaar en in die periode werden maar liefst  927 objecten aangeboden, waarvan er 690 werden gerepareerd en dat is bij 75%! Het scala van gerepareerde objecten omvatte o.a. koffiezet- en senseoapparaten, lampen, stofzuigers, elektronisch gereedschap, audio- en computerapparatuur, kleine houtreparaties en speelgoed.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid