Nieuws

RusPrix Award uitreiking met Losserse inbreng

Losser was een van de kanshebbers van de RusPrix Award met het thema vriendschap. Het hoofddoel van de RusPrix Award is de aanmoediging van Nederlandse bedrijven, publieke organisaties en individuen van politiek en cultuur, die buitengewone resultaten hebben geboekt bij de ontwikkeling van zakelijke en culturele betrekkingen met de Russische Federatie.

Vriendschapsbanden tussen Losser en Widnoje

Het ontstaan van de vriendschapsbanden tussen Losser en Widnoje in 1984 kwam uitgebreid in beeld bij de jaarlijkse uitreiking van de Rusprix Award in Noordwijk. De oud burgemeester, nog bekend bij veel Lossenaren, Vadim Golowin en vanuit Losser oud-voorzitter van de stichting Losser-Widnoje Herman Huisman met zijn vrouw, waren aanwezig bij deze uitreiking.Op twee grote beeldschermen werden de eerste documenten getoond, wat de aanleiding was om de stichting op te richten. Het waren de officiële uitnodigingen aan de presidenten van de toenmalige  Sovjet Unie en de Verenigde Staten van Amerika en het bijbehorende vriendschapsverdrag.

Koude oorlog

In de periode (1941 tot 1991) speelde de “koude oorlog”. De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Foto’s van Losser en Widnoje en ondertussen werd er op een duidelijke manier het verhaal van het ontstaan van de vriendschap verteld. Na de presentatie kregen zowel Herman Huisman als Vadim Golowin een staande ovatie van het aanwezige publiek.

Bekend

Dat Losser en Widnoje bij een groot aantal aanwezigen, waaronder een groot aantal personen van de Russische ambassade en het Consulaat, bekend bleek te zijn, kwam na de uitreiking duidelijk naar voren wat Losser in die jaren tot stand had gebracht. Na de presentatie kregen Herman Huisman en Vadim Golowin een staande ovatie van het aanwezige publiek.

Eurofolk

Velen uit Losser zullen zich nog Vadim Golowin herinneren als de leider van vele delegaties, maar ook als musicus in het Volksorkest van Widnoje, dat een aantal malen in Losser heeft opgetreden. Eurofolk was in 1989 een hoogtepunt in die reeks.

Lossers Volkslied

Dat hij niet alleen een goed bestuurder was maar ook een prima muziekman bleek uit het feit, dat hij het Lossers Volkslied zodanig bewerkte dat het geschikt was om de vele balalaika's te spelen, in Losser maar ook in Widnoje.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.