Nieuws

Schaapscheren

Zondag 27 mei was het een drukte van jewelste bij de schaapskooi Stroothuizen aan de Stroothuizenweg 37 in Denekamp. De schaapskooi bevindt zich op de grens van de gemeente Losser en Denekamp net op het Denekampse grondgebied.

Ruim 140 ooien en rammen werden van hun warme vacht ontdaan. Normaal doet men dat buiten, maar nu was het zo warm dat het voor zowel de schapen als voor de schaapscheerders niet te doen was om deze klus onder de hete zon te doen.

Mooi weer

Honderden bezoekers, naar buiten gelokt door het fraaie weer, aanschouwden deze interessante activiteit. Rond de schaapskooi waren kramen ingericht en er was voor ieder wat wils. Een mevrouw spon van de wol draden op een spinnewiel. Er was ambachtelijk ijs te koop. Er werden pannenkoeken gebakken en de sfeer was fantastisch.

Schaapscheren

Lammeren

Als alle schapen hebben gelammerd. In totaal zijn er ruim 110 lammeren geboren. Deze werden natuurlijk nog niet geschoren. Die zijn volgend jaar aan de beurt. Op het moment dat het schaap wordt vast gepakt om zijn scheerbeurt te ondergaan, wil hij zich nog wel eens verzetten. Maar door de kundigheid van de scheerder heeft het schaap weinig kans. Als ze van hun warme vacht zijn ontdaan zijn ze blij.

Het scheren werd deskundig gedaan en de schapen vertoonden geen verwondingen na de scheerbeurt.

Schaapscheren

Schaapscheren

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.