Nieuws

Smakelijk feest

Veel Lossernaren vieren het 50 jarig jubileum met iets lekkers oet het Twentse Losser

Drukte 

Zaterdagmorgen is het al een drukte van belang op het Raadhuisplein. Het podium staat klaar voor het jubileumfeest van de salademaker van Nederland: Johma. De vele vrijwilligers zijn druk in de weer om de  tafels te dekken voor de 1100 gasten die 's 'middags zullen aanschuiven. De gasten gaan genieten van een driegangen diner. Hier is 5 euro voor betaald. De consumpties zijn ook voor eigen rekening. De opbrengsten van het diner en de consumpties komt ten goede aan de jeugd van Losser.

Excelsior opent het programma. Evelien Harberink geeft na dit optreden uitleg hoe het diner geserveerd wordt. In de keuken op het plein, werken de koks van plaatselijke restaurants snel en doeltreffend zodat het uitserveren gesmeerd loopt. De monden zijn snel en smakelijk gevuld, de sfeer is prima.

Twee burgemeesters

Dan verschijnen er twee burgemeesters op het podium. De een is Cia Kroon en de andere blijkt een gespleten persoonlijkheid te zijn. Velen kennen de gespleten burgemeester van de commercials. Vandaag onthult de salade burgemeester een geheim. Acteur Robert-Jan Peters uit Amsterdam heeft geen twentse tongval. De stem van de Johma burgemeester is van Laus Steenbeeke en is dus de andere helft van de Johma burgemeester.

 

Johan Schreur

Thomas van Hemert (algemeen directeur Johma) staat inmiddels ook op het podium, samen met de familie Schreur. HIj biedt burgemeester Cia Kroon een blanco cheque aan, namens de firma Johma  Hier zal in de loop van de middag/avond een bedrag op komen te staan. Dat bedrag is afhankelijk van de dorst van de feestgangers. Ook wordt er stilgestaan bij de oprichter van de Johma: Johan Schreur. Mevrouw Schreur vertelt de ontstaansgeschiedenis van de salade producent. Een van de aanwezigen laat Hallo Losser weten dat er een bijzondere spreuk op het kantoor van Johan Schreur hing.
                                                                                 "Had ik dit alleen gedaan, dan had dit gebouw er niet gestaan"

Dit is tekenend voor Johan Schreur. We doen het samen. Thomas van Hemert laat de aanwezigen weten dat hij blij is met Losser als locatie van Johma. Burgemeester Cia Kroon is natuurlijk ook blij met deze ondernemer in haar gemeente. Esther In't Veld-Pierweijer brengt enkele prachtige nummers ten gehore. Een daarvan is het bekende "Time to say goodbye" van Andrea Bocelli, Sarah Brightman. De tekst is aangepast. Dit lied is voor de aanwezige Fam. Schreur zeer dierbaar.

 

Vrolijke noot

Thijs Kemperink zorgt natuurlijk voor de grap en grol. Met zijn onvervalste tukkerhumor krijgt hij binnen de kortste keren de lachers op zijn hand. Een van de laatste sprekers cq entertainer is onze eigen BL'er Jan Riesewijk. Hij heeft een prachtig gedicht gemaakt en draagt dit natuurlijk op de humoristische Jan manier voor. Hij staat dan tussen Esther In't Veld-Pierweijer en Evelien Harberink. Alle drie bekend uit de serie: Van Jonge Leu en Oale Groond. Spontaan roept Jan op om het Losserse Volkslied aan te heffen. Dit is niet aan dovemansoren gezegd, het publiek staat op en het volkslied wordt luidkeels gezongen. Het geeft een trots gevoel om een Lossernaar te mogen zijn en het feest van Johma samen te mogen vieren.

15000 euro

Langzamerhand neemt het feestgedruis af en wordt het eindbedrag ingevuld op de blanco cheque. De gemeente mag 15000 euro in ontvangst nemen. Namens de gemeente biedt wethouder Harry Nijhuis een schilderij aan. Een schitterend kunstwerk, gemaakt door kunstenares Marilyn Nijhuis. En de directie van de salademaker geeft een mooi gedecoreerd kalf aan de gemeente. Aan het eind van de middag is het tijd om de vele vrijwilligers te bedanken. Een voor een roept Remco Rijsenbrij ze het podium op. Iedereen wordt bedankt voor zijn inbreng met een stevige handdruk en een prachtige bos bloemen.

Avondfeest

De banken en tafels maken plaats voor statafels. Het Raadhuisplein wordt nu een feestplein met diverse spetterende optredens van o.a ENorm. Het feest gaat door tot in de late uurtjes en heel Losser kan mee genieten van het 50- jarig jubileum van de lekkerste salade producent oet Losser. Hallo Losser feliciteert Johma dan ook van harte, en hoopt dat ze de volgende 50 jaar ook in Losser blijven.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid. Ben geboren in Weesp en ben later verhuisd naar Enschede.  Nu woon ik samen met mijn man 30 jaar in Losser, ben moeder van een dochter.  Via het vrijwilligerswerk binnen de VVV De Lutte-Losser, heb ik 11 jaar als beroepskracht gewerkt bij de VVV-Ootmarsum.