Nieuws

Spannende halve finale Het Geheim Genootschap

Het thema van de kinderboekenweek 2017 was griezelig. Yolanda Kerver en Jacinta Kocx van de bibliotheek hebben daar een bredere betekenis aan gegeven en het spannend genoemd. Met dit thema wilde ze iets gaan doen. Met als doel het leesplezier te bevorderen.

Er is daarom een wedstrijd georganiseerd voor de groepen zes van alle basisscholen in de gemeente Losser waaraan  ze allemaal  meedoen.

Waar gaat het allemaal over?

De leiders van het geheim Genootschap weten dat er op een geheime locatie iets staat te gebeuren. Zij weten niet wát er gaat gebeuren, maar ook niet waar die locatie is. Het enige wat ze wél weten is dat er een code gekraakt moet worden om de locatie te vinden.

Het geheim genootschap roept daarom de hulp in van de leerlingen van groep zes om zo snel als mogelijk de code te kraken en de locatie te vinden.

De wedstrijd bestaat uit drie ronden

De eerste ronde is gespeeld op de scholen afzonderlijk. Er waren allerlei opdrachten op het gebied van mediawijsheid en over een specifiek boek dat de scholen cadeau kregen van de bibliotheek. De antwoorden moesten ze  naar een speciaal emailadres toesturen. Als antwoord kregen ze iedere keer een stukje van de code. Die ze uiteindelijk konden kraken.

Na de eerste ronde bleven er vier scholen over die verder gingen naar de halve finale. Dit waren de Martinus die tegen De verrekijker speelde, en De Veldzijde speelde tegen Pax Christi.

Halve finale

Deze halve finale is op 2 november gespeeld in de bibliotheek van Losser.

Het was weer een spannende wedstrijd waarbij de kinderen in 2x2 groepen streden. Bij deze ronde kregen de kinderen ter voorbereiding wéér een ander boek cadeau waaruit vragen werden gesteld tijdens de finale.

Er waren bovendien vragen over het Jeugdjournaal van een bepaalde periode en enkele kinderen werden met vragen bestookt over allerlei zaken die  zich in de wereld afspelen. Dus slimmeriken waren vereist. Tot slot moest elke groep een muzikale bijdrage leveren, dat kon een lied zijn, of een dansje.

Dit alles werd beoordeeld door een jury die bestond uit de directie van de muziekschool en de bibliotheek. Uit deze 2 voorrondes zijn als winnaar tevoorschijn gekomen de Martinusschool en de Pax Christi school.

Zij spelen op 30 november om 10.30 de finale in de bibliotheek van Losser.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij werkt voor de Universiteit van Twente als business developer bij Novel-T en is daarnaast ondernemer. Peter is actief op Twitter als @peterlangela.