Nieuws

St Maarten optocht Losser

Vrijdag 10 november is het zover de St. Maarten gaat weer door Losser. Het feest voor alle kinderen in Losser die de basisschool bezoeken.

Route

Om 14.45 wordt je verwacht in de Maria Geboortekerk ontvangst door de pastor.

De start is dan om 15.10 en gaat de route door de Bernard Leurinkstraat, Sint Maartenstraat via het Martinusplein door de Torenstraat, Brinkstraat via het winkelcentrum de Brink naar de Raadhuisstraat gaan voor het gemeentehuis langs, via de Kerkstraat weer naar de Maria Geboorte kerk.De organisatie is dit jaar nog onder de leiding van de KPJ in samenwerking met het Oranje commitee en CV de Martini Kerlkes.


 

De Heilige Sint-Martinus

De viering van Sint-Maarten op 11 november heeft een duidelijke christelijke achtergrond. Het is de naamdag van de heilige Sint-Martinus. Over het leven van Martinus van Tours is vrij veel bekend, omdat zijn vriend Sulplicius Severus geschiedschrijver was.

Martinus werd in 316 geboren in Hongarije als zoon van een Romeins legerofficier. Op vijftienjarige leeftijd kwam hij in dienst van het Romeinse leger. Uit deze tijd stamt een van de meest bekende verhalen over Sint-Martinus. Voor de poorten van Amiens in Frankrijk kwam hij een verkleumde bedelaar tegen. Met zijn zwaard sneed hij zijn rode soldatenmantel in tweeën en gaf één helft aan de bedelaar. Deze scène is op talloze schilderijen afgebeeld, bijvoorbeeld door de schilders Rubens en Van Dijck. Nadat Martinus in 372 gekozen was tot bisschop van Tours kreeg hij een steeds grotere bekendheid. Hij stichtte in Frankrijk verschillende kloosters en stierf op hoge leeftijd in het jaar 397.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid.