Nieuws

Start aanleg glasvezel buitengebied Losser

Zoals bekend heeft de aanleg van de glasvezel enige vertraging opgelopen. Nu is het dan zover, in de loop van 2018 kan heel het buitengebied van de gemeente Losser ook gebruik maken van het "snelle internet". Nog voor de zomer kan iedereen zich inschrijven voor een glasvezelabonnement, waarna in september van dit jaar met de aanleg wordt begonnen.

Nieuw aanbod

CIF legt op grootschalige wijze een glasvezelnetwerk aan in het buitengebied. Na enkele succesvolle campagnes in andere gemeenten, heeft CIF echter een pas op de plaats moeten maken vanwege de aanlegkosten, die in het buitengebied hoger zijn dan vooraf verwacht. CIF betreurt die vertraging, maar komt nu met een nieuw bod en een nieuwe planning. Het nieuwe aanbod is naar de mening van Twente glas beter dan het voorstel dat er lag.

Zo is er niet langer sprake van dure maatwerkoplossingen voor vier procent van de adressen in het gebied, maar geldt het bod voor alle bewoners van het buitengebied, met uitzondering van adressen met een Ziggo-aansluiting. Bovendien kunnen de bewoners in het buitengebied een met een nieuw bod de vastrechtvergoeding afkopen tegen een zeer scherp tarief, waarmee ze uiteindelijk goedkoper uit zullen zijn dan met het vorige bod van CIF.

Vastrechtvergoeding

Het aanbod dat CIF nu doet bestaat uit twee varianten (incl. btw): een vastrechtvergoeding van 12,50 euro per maand of eenmalig 1.600 euro waarmee men de vastrechtvergoeding afkoopt. Deze afkoopmogelijkheid maakt het nieuwe bod naar onze mening aantrekkelijker dan het vorige bod.

In plaats van een eeuwigdurende maandelijkse vergoeding, is men nu namelijk omgerekend na circa tien en een half jaar uit de kosten. De mogelijkheid om die vergoeding af te kopen blijft te allen tijde bestaan, dus ook in een later stadium.

Overigens wordt de glasvezelaansluiting alleen tot in huis aangelegd bij bewoners die zich tijdens de vraagbundeling aanmelden voor een abonnement. Bewoners die in een later stadium alsnog willen overstappen op glasvezel betalen bovenop de genoemde kosten een bijdrage van 995 euro plus eventuele meerkosten voor de werkzaamheden. Tijdig inschrijven voor glasvezel kan dus veel geld besparen.

Start inschrijving en aanleg

Voor de zomer wordt de campagne Glasvezel buitenaf afgerond. Als minimaal 50 procent van alle adressen zich inschrijft voor een glasvezelabonnement, wordt al in september begonnen met de aanleg. Het buitengebied van Haaksbergen, Hengelo, Enschede en Losser beschikt daarmee in de loop van volgend jaar over snel internet.

Informatieavonden

CIF houdt samen met TwenteGlas dit voorjaar informatieavonden over de voordelen en de aanleg van glasvezel. Daarbij zijn ook de providers aanwezig, die uitleg geven over hun diensten. De uitnodiging worden dit voorjaar verstuurd.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid