Nieuws

Training voor Jonge Mantelzorgers

Op dinsdag 22 november, dinsdag 6 december en dinsdag 13 december 2016 van 14.45-16.45 uur organiseert het Steunpunt Mantelzorgondersteuning van Stichting Fundament in Losser een training voor Jonge Mantelzorgers in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

Op een ontspannen, creatieve en actieve manier bezig 

In deze training gaan Jonge Mantelzorgers op een ontspannen, creatieve en actieve manier bezig met het ontdekken van zichzelf. Ze ontdekken welke kwaliteiten ze hebben, hoe ze om kunnen gaan met stress, emoties en gevoelens, op welke manier ze de eigen gedachten kunnen trainen en wie voor hen een ‘supporter’ (steun) kan zijn.

Wanneer is iemand een Jonge Mantelzorger?

Jonge Mantelzorgers groeien op in een gezin waarin één van de gezinsleden meer dan ‘gewone zorg’ nodig heeft. Daarbij kan gedacht worden aan een gezinslid die langdurig ziek is, een handicap heeft, verslaafd, in de war of depressief is. Bijvoorbeeld een zus met een spierziekte, een broertje die nooit rustig kan zijn of één van de ouders die vaak somber is. Door de situatie moeten Jonge Mantelzorgers   thuis vaak meehelpen of zorgen voor het gezinslid. Het kan ook zijn dat een Jonge Mantelzorger zich zorgen maakt om diegene die bij thuis ziek is.
In Nederland is één op de vier jongeren Jonge Mantelzorger én soms kunnen deze jongeren wel wat hulp gebruiken!

Mogelijke gevolgen van mantelzorg op jongeren

Jongeren die langere tijd mantelzorg verlenen hebben meer dan gemiddeld kans op lichamelijke en emotionele klachten zoals stress en vermoeidheid. Omdat ze (te) veel verantwoordelijkheid dragen en minder tijd hebben voor de eigen ontwikkeling bestaat het risico op opgroei-/opvoedproblemen.
Bewezen is dat jonge mantelzorgers op latere leeftijd vaker een beroep doen op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren.

Jonge mantelzorgers praten niet snel over hun zorgen. Omdat ze zich niet bewust zijn van het feit dat ze jonge mantelzorger zijn. Voor hen is de gezinssituatie normaal. En willen ze er wel over praten, dan is het belangrijk te weten waar ze hiervoor terecht kunnen. Actieve ondersteuning van jonge mantelzorgers is van groot belang!

Samenwerking Stichting Fundament en Knap Kind

Om de ondersteuning voor jonge mantelzorgers vorm en inhoud te geven, heeft Stichting Fundament de samenwerking gezocht met Knap Kind. Knap Kind ontwikkelt (educatief) materiaal voor kinderen en jongeren op het gebied van menskennis/zelfkennis. Dit doet Knap Kind door kinderen inzicht te geven in zichzelf; zichzelf te onderzoeken en te ontdekken. Uitgaande van hun kwaliteiten komen de kinderen erachter dat zij hun eigen, unieke zelf mogen zijn. Knap Kind werkt volgens de hoofd-hart-handen-methodiek. Een kind is meer dan alleen maar een hoofd (het denken/weten). Van belang is dat ook het hart (voelen/willen) en de handen (doen) aan bod komen, zodat een kind zich bewust wordt van zijn hele lijf. Daarbij is het belangrijk dat Knap Kind de doelgroep kent, dit vanuit eigen ervaringsdeskundigheid in het mantelzorger zijn!

Meer weten

Zelf belangstelling? Of wellicht heb je één of meerdere jonge mantelzorgers in de klas. Of ben je ouder/verzorger van een jonge mantelzorger. Misschien wel trainer bij een sportvereniging. Aarzel dan niet om te bellen of te mailen!

Deelname aan de training die wordt gegeven in de Muchte aan de Vlasakker 2 in Losser is gratis.

Voor opgave en inlichtingen:

  • Stichting Fundament de Muchte Vlasakker 2 te Losser
  • tel. 053 53694  
  • mail naar h.muller@stichtingfundament.nl. Indien gewenst kan mantelzorgconsulent Monique Torn contact met u opnemen voor meer informatie.


 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid