Nieuws

Twee Freemde Mannen op dialectavond Dree Marken

Het duo Twee Freemde Mannen staat dit jaar op het podium tijdens de dialectavond van historische vereniging De Dree Marken.

Eric Heutinck en Marcel Schepers zijn afkomstig uit het Gelderse Zieuwent en brengen liedjes in het smeuïge dialect van de Achterhoek, een streektaal nauw verwant aan het Twents. Met gitaar en mondharmonica brengt het bijzondere tweetal gevoelige luisterliedjes, maar ook humorvolle teksten op eigen muziek. Het repertoire is volgens eigen zeggen geïnspireerd op een beetje blues en country.

Maar het dialect is het belangrijkste element. “Dat staat het dichts bij de mensen uit Twente en de Achterhoek”, aldus het duo. Naast streektaalmuziek biedt de dialectavond, die de laatste jaren steevast een volle zaal trekt, meer. Harry Booijink vertelt een verhaal over betekenis en herkomst van “vergeten” Twentse woorden.

Ook wordt de kennis van het Twents getest onder het aanwezige publiek. Daarvoor is er weer de populaire woordenquiz. Volgens de spelformule van “petje op, petje af” selecteert zich hier de beste kenner van de “Twentse sproak”. Die wordt beloond met een toepasselijke prijs. De avond heeft ook dit keer een gevarieerd programma, waar de taal en cultuur in het gebied van De Dree Marken samen komen.

De dialectavond is op woensdag 27 maart a.s. in Dorpshoes Erve Boerrigter aan de Plechelmusstraat in De Lutte en begint om 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor  als start-up coach voor Novel-T en EIT Digital. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.