Nieuws

Uitwisseling senioren Emsbüren-Losser

Uitwisseling Senioren Emsbüren-Losser

Donderdag 13 september om 10.00 uur stroomde de Vicaryzaal van Maartens-Stede in Losser langzaam vol met senioren uit Emsbüren en Losser. Burgemeester Cia Kroon en de werkgroep uitwisseling onder leiding van hun voorzitter Antoon Poorthuis, vormden het ontvangstcomité. In totaal 100 senioren, 50 uit en Emsbüren en 50 uit Losser, waren aanwezig. Een traditie die dit jaar voor de 20e keer plaats vond. Het ene jaar bezoeken de senioren uit Losser Emsbüren en het andere jaar de senioren uit Emsbüren Losser. Een uitwisseling die tot doel heeft de onderlinge contacten tussen de beide gemeenten op niveau te houden. In het verleden ontstaan omdat Emsbüren een partnerstad van Losser is.

Welkom

Burgemeester Cia Kroon sprak het welkomstwoord en vertelde dat ze sinds haar aantreden als burgemeester al 2 keer de eer heeft gehad om Emsbüren te bezoeken. De plaatsvervangende burgemeester van Emsbüren, Reinhard Pieper sprak de aanwezigen ook toe en wenste hen, in zijn beste Nederlands, “een hele fiene dag toe”.

 

Fotoreportage Dinkelgebied

Eddy Oude Voshaar gaf een fotoreportage voor de aanwezigen over zijn jeugd en over zijn Dinkel, met gepassioneerde en humoristische verhalen. Hij werd door de voorzitter aangekondigd als de man die vergroeid is met de Dinkel en gekscherend dat hij gedoopt is met geweid Dinkelwater. Vervolgens werd de lunch genoten bij Hotel café Marktzicht.

Klooster Bardel

Om 14.00 uur vertrok het gezelschap in twee bussen naar het klooster Bardel gelegen tussen Gronau en Gildehaus. Pater Wilhelm en broeder Frank verwelkomden de gasten. Broeder Frank komt van oorsprong uit Emsbüren en kende veel van de aanwezigen. In de hal werd uitgelegd dat de kerk en het klooster meerdere keren gerenoveerd zijn. In de kerk werd uitgelegd wat de geschiedenis van het klooster was en dat men de leer van de heilige Franciskus aan hing. Er zijn in de loop der jaren veel missionarissen opgeleid die vooral naar Brazilië. Trokken om daar de arme bevolking te helpen en te bekeren tot het geloof. In het klooster is een prachtig ingericht museum met voorwerpen uit Brazilië.

Gymnasium

Tegenwoordig is het klooster een gymnasium. Jaarlijks zijn er ongeveer 700 leerlingen uit de regio die les krijgen van 55 leerkrachten. Er zijn geen opleiding meer voor missionarissen. Nu werken er nog 5 religieuze mensen waaronder pater Wilhelm en broeder Frank. In het verleden waren dat veel meer.

Euregio

Karin Suthof-Wilbrink, allround administratief medewerkster bij Gemeente Losser, beheert het secretariaat van de werkgroep. Zij zegt: “De kosten van deze uitwisseling worden grotendeels gedekt met de subsidie die de gemeente Losser krijgt van de Euregio. De deelnemers doen zelf ook een kleine bijdrage. Op deze manier is het mogelijk om deze leuke traditie in stand te houden.” De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner bij het eerder genoemde Hotel café Marktzicht.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.