Nieuws

Vergoeding voor op non-actief gestelde bestuurder Sint Maarten

Onlangs heeft het Scheidsgerecht Gezondheidszorg een beslissing gemaakt over de vergoeding voor de op non-actief gestelde bestuurder van Zorggroep Sint Maarten, Bert Kwadijk.

 

Vergoeding van maximaal 265.000 euro 

Een vergoeding van maximaal 265.000 euro is hierbij toegezegd. De Raad van Toezicht had het toegekende bedrag graag lager gezien maar legt zich neer bij de beslissing, omdat er geen beroep mogelijk is tegen de uitspraak.

Onder vuur

Bert Kwadijk begon als directeur bij de Sint Maartens Stede en de Oldenhove in Losser. Onder zijn leiding fuseerden zes verzorgingshuizen in Noordoost Twente. De Sint Maartensgroep bestaat uit zeventien verpleeginstellingen in Noordoost Nederland.

Vorig jaar kwam Kwadijk echter onder vuur te liggen bij de directieraad en de Raad van Toezicht. Over de daadwerkelijke oorzaak hiervan wil woordvoerder Noud Bex verder niet uitweiden. De ontstane situatie was zo hoog opgelopen dat het vertrouwen in Kwadijk werd opgezegd, waardoor hij begin februari op non-actief werd gezet. Hierna is een speciale commissie ingesteld voor bemiddeling en advies, maar de beschadigde relatie kon niet meer worden hersteld. Ook werden de partijen het niet eens over een vertrekregeling. Als gevolg hiervan werd het Scheidsgerecht Gezondheidszorg ingeschakeld.

 Wet Normering Topinkomens

Volgens de woordvoerder wilde Zorggroep Sint Maarten zich houden aan de Wet Normering Topinkomens voor de vertrekregeling. De rechter besloot zich echter te houden aan de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst uit 1999, waar Kwadijk recht heeft op de uitbetaling van één jaarsalaris. Dit komt neer op een bedrag van 156.000 euro plus een eventuele aanvulling op de WW-periode, indien hij niet weer gelijk werk vind. In totaal komt dit neer op een bedrag van 263.000 euro. Ook eiste Kwadijk naast een vertrekpremie nog een schadevergoeding. Deze werd echter afgewezen.

De woordvoerder Noud Bex noemt deze bedragen teleurstellend en niet meer passend in deze tijd. De zorgorganisatie heeft voldoende financiële reserves om de vergoeding van Kwadijk te betalen. “Onze cliënten zullen daar op geen enkele manier iets van merken”, zegt Bex.

Rectificatie

Naast de financiële afwikkeling, legde het Scheidsgerecht aan de Zorggroep Sint Maarten een rectificatie op. De voorzitter van de Raad van Toezicht had begin februari gezegd dat de zaak niet tot een strafzaak komt, omdat er niet van strafbare feiten is gebleken. Volgens de rechter werd hierdoor echter de suggestie gewekt dat er mogelijk iets aan de hand was. Bex reageerde: “Die woorden zijn verkeerd opgetekend. Zo waren ze niet bedoeld.”

bron: tubantia.nl

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid