Nieuws

Verhalenverteller Eddy

Vrijdagavond 15 september stond Eddy Oude Voshaar klaar in ’t Trefpunt in Overdinkel om zijn toehoorders de smeuïge verhalen over zijn geliefde Dinkeldal te vertellen. De zaal zat niet helemaal vol. Het was er niet minder gezellig om.

Trouwfoto ouders

Als eerste wordt de een trouwfoto van zijn ouders geprojecteerd. Ze trouwden in 1948 en hielden de bruiloft bij café Heijdemann in Losser. Wat dit met de Dinkel te maken heeft probeert Eddy uit te leggen. “Ze trouwden bij café Heijdemann en daar stroomt de Dinkel als het ware door de tuin.”  Zegt Eddy: “Ik denk dat dat de reden is dat ik zoveel van de Dinkel ben gaan houden en toen al, ver voor mijn geboorte, besmet werd met het Dinkelvirus.” Vervolgens neemt Eddy je bij de hand en wandelt met je mee door het prachtige Dinkeldal.

Analoog

Prachtige foto’s, velen nog genomen in het analoge tijdperk, passeren de revue. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, en kinderen al helemaal niet, genomen in een tijd dat je nog een filmrolletje ging inleveren en zeven dagen moest wachten op het resultaat. Kwalitatief gezien toch hele goede foto’s.

Sfeer

Eddy legt sfeer in zijn foto’s. Eddy legt kleur in zijn foto’s. Eddy praat bij zijn foto’s. De toehoorder waant zich in het Dinkeldal. Elke foto heeft zo zijn verhaal. Eddy heeft veel boeken met zijn foto’s en anekdotes uitgegeven. Ook de foto die hij die avond toonde van een vrouw die met haar hondje in een wazige, doch zeer sfeervolle pose, getoond wordt. Onherkenbaar. Eddy heeft meerdere keren een telefoontjes van meerdere vrouwen gehad die beweerden dat zij dat was. Eddy sluit af met merkwaardige foto’s van bijvoorbeeld prikkeldraad in een spinnenweb met dauwdruppels, twee ganzen die op de kop in het water staan zodat het lijkt of je naar twee witte puntmutsen kijkt.

Verhalenverteller Eddy

Tijdstip

Het tijdstip van fotograferen heeft invloed op het resultaat. Elk moment is het licht anders. Dat wisselt per seconde. Als Eddy thuis is denkt hij nog aan fotograferen. Hij ziet de lucht betrekken terwijl hij aan het grasmaaien is. Dan ziet hij de kleuren die zich in het lucht voltrekken. Hij grijpt zijn camera, gaat als een speer naar de dode arm van de Dinkel en maakt de foto van zijn leven.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.