Nieuws

Verlichting openbare ruimte : Losser geef uw mening

Minder licht, toch goed zicht

De gemeente Losser zorgt voor de openbare verlichting langs straten, op pleinen en parkeerterreinen maar ook de aanlichting van sommige bezienswaardigheden. Er zijn ook diverse andere partijen die de buitenruimte verlichten, zoals bedrijven en sportverenigingen. Met hen wil de gemeente graag bespreken wat de mogelijkheden zijn om te komen tot de visie: donker waar mogelijk, licht waar nodig. De gemeente wil haar visie en haar keuzes vastleggen in een nieuw beleidsplan maar vraagt ook eerst om uw mening.

Online enquête

Verlichting van de buitenruimte is een zaak van ons allemaal. Want licht speelt een grote rol in hoe u de buitenruimte ervaart in de avond en nacht. Daarom wil de gemeente u hier graag bij betrekken. Dat doen ze door middel van een online enquête. Om iedereen goed te informeren hebben is er een ‘beeldend beleidsplan’ gemaakt. Foto’s en informatiebladen tonen u de rol van licht in de avond en nacht. U kunt lezen dat de gemeente met vele afwegingen en keuzes te maken heeft, waarover ze uw mening wil peilen. U vindt ons concept Beeldplan Licht in de Openbare Ruimte op: http://www.losser.verlichtinginbeeld.nl/.

Wethouder Wildschut: “Bij de opstelling van dit plan hebben we ons voornamelijk gebaseerd op het uitgangspunt: licht waar nodig, donker waar mogelijk. In Losser vinden we duurzaamheid ook wat verlichting betreft erg belangrijk. Verlichting is natuurlijk noodzakelijk om ook in het donker ongelukken te voorkomen en brengt ook een stuk veiligheidsgevoel met zich mee. Soms echter zie je een overvloed aan licht terwijl er niemand op straat is. De nut en noodzaak daarvan ontgaan me dan en dan denk ik dat het wel iets minder kan. Of u dat ook vindt, dat willen we graag van u weten.”

Wat vindt u?

De gemeente wil graag weten hoe u denkt over de verlichting nu en in de toekomst. De vragen gaan over lampen in uw eigen straat en daarbuiten. Maar ook over de verlichting van anderen, zoals lichtreclames en lampen bij bedrijven en winkels, sportvelden en agrarische verlichting. De gemeente neemt uw mening mee bij het afronden van het conceptbeleid waarna het begin 2017 de jaarwisseling aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt voorgelegd.

U vindt de online enquête onder de knop op www.losser.verlichtinginbeeld.nl/. Een papieren versie is af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. U kunt tot en met 30 november 2016 de enquête invullen.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid