Nieuws

Vlonder Oelemars

De vlonder op de Oelemars verkeert in slechte omstandigheden.

Doorn in het oog

De redactie van Hallo Losser werd hierop geattendeerd. Vooral nu net het toeristenseizoen is begonnen, is dat een doorn in het oog van menig Lossernaar. We zijn immers zo trots op onze parels. En inderdaad, het ziet er niet fraai uit. De vlonder lijkt verstoken van onderhoud. De bankjes nodigen nou niet bepaald uit om er op plaats te nemen. Bij één bankje is dat zelfs sterk af te raden want de roestige schroeven zouden in je achterste steken.

Gemeente

Robert Middelhuis, 1e medewerker team IBOR, afdeling openbare werken zegt hier het volgende over. :”Vorig jaar is de vlonder zelf verstevigd (extra draagbalk is aangebracht), waardoor deze vanuit constructief oogpunt weer een aantal jaren meekan. De bankjes die er op staan gaan ‘mee’ met de reguliere voorjaarsronde. Zoals je wellicht weet wordt ieder jaar een ronde gehouden langs alle bankjes, picknicksets/rustpunten om deze op orde te brengen voor het toeristenseizoen. 

Bankjes worden gerepareerd, nieuwe boomschors aangebracht, de boel opgeruimd, etc, etc. Vóór hemelvaart is de ronde gereed. Parallel hieraan zijn we bezig met het opstellen van een nieuw beheerplan voor alle kunstwerken in de gemeente. Naast bruggen e.d. vallen hier ook beschoeiingen en deze vlonder onder. Dit beheerplan gaat volgend jaar naar de raad.”

LAGA 2003 

De vlonder is in 2002/begin 2003 geplaatst in het kader van de LAGA 2003. Net als de uitkijktoren, zwaluwwand en veel andere voorzieningen. De Oelemars is een grote zandwinput waar nog steeds zand wordt gewonnen. Hij bestaat grotendeels uit een tot 15 meter diepte uitgegraven plas. De zandwinning is gelegen in het gebied De Zandbergen-Oelemars, een landbouw-, recreatie- en natuurgebied tussen Losser en de Duitse grens. Van oorsprong is dit vooral een moeras- en heidegebied. De naam Oelemars betekent 'moeras waarin uilen voorkomen'. De gemeente Losser heeft voor het gehele gebied een toekomstvisie ontwikkeld.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.