Nieuws

Voorlichting Borstkanker

Donderdagavond 10 november gaven de drie aan de Borstkliniek Oost-Nederland verbonden Daniëlle de Leeuw (Oncologisch chirurg), Yvonne Smulders (Plastisch chirurg) en Ester Siemerink (internist-oncoloog) een lezing over de behandeling van borstkanker in het gemeentehuis te Losser.

Batsheba

Daniëlle de Leeuw begon de lezing met het vertonen van het schilderij Batsheba van Rembrandt. Rembrandts jong overleden tweede vrouw Hendrickje Stoffels stond waarschijnlijk model voor het schilderij. De lichte vervorming van haar linkerborst leidde onder kunsthistorici wel tot speculaties dat ze zou zijn overleden aan tuberculose of borstkanker. Stoffels leefde echter nog negen jaar na voltooiing van het schilderij en overleed waarschijnlijk ten gevolge van de pestepidemie van 1663.

Hiermee wordt aangetoond dat medische ingrepen bij vrouwen aan de borsten al heel oud zijn.

 

Samen zijn we beter

De dames geven aan dat ze samen sterker staan dan wanneer je als arts individueel te werk gaat. Als een vrouw (in sommige gevallen ook een man) zich meldt met het vermoeden van borstkanker, komen alle drie in actie. Er wordt gekeken naar de omvang van de tumor is. Ook de plek van de tumor kan van invloed zijn op het behandelplan. Soms is het beter om niet vooraf te bestralen in verband met de nabehandeling door de plastisch chirurg. Een veelvoud van plannen dient overwogen te worden om een maximaal rendement te krijgen.

Het belangrijkste is dat de kanker bestreden wordt. Dit heeft altijd voorrang. Hoe belangrijk het voor sommige vrouwen is om na een operatie een reconstructie uit te laten voeren zegt Yvonne Smulders. Natuurlijk denk je daar op het moment dat je geconfronteerd wordt met borstkanker niet aan. De eerste reactie is vaak: Haal weg en het liefst allebei.” Dit is beslist niet nodig. De patiënt heeft altijd het laatste woord. Aan hem/haar is het hoe de behandeling zal verlopen. Wel is het zo dat borstbesparende operaties steeds vaker uitgevoerd worden.

Verschillen

Er zijn diverse manieren om een reconstructie uit te voeren. In de borst kunnen niet lichaamseigen plantaten geplaatst worden. Een borst kan gereconstrueerd worden met huid en lichaamsweefsel dat zich in de buurt van de borst bevindt. Vaak worden huid en weefsel uit de buik gehaald om een goed resultaat te krijgen. Echter een echte borst wordt het nooit weer. Het gevoel is anders. In een gereconstrueerde borst kan geen kanker weer ontstaan om dat er geen klieren in zitten.

“the Breast trail”

Een grote opmars in de reconstruktie van geopereerde borsten is volgens Yvonne Smulders, en de twee anderen knikken instemmend, “the Breast trail”. Een manier van reconstructiue die mensvriendelijker is maar wel over een langere periode moet worden uitgevoerd. Eenvoudig gezegd wordt de huid waar de borst geplaatst moet worden vacuum gezogen zodat er een goede doorbloeding ontstaat. Hierna wordt lichaamseigen vet op de plek ingespoten waardoor na verloop van tijd een verdikking ontstaat. Meer info. Google ZGT + live operatie.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.