Nieuws

WO2 Café

In de aanloop naar 75 jaar vrijheid zijn RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel op zoek naar verhalen en voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog. Daartoe hebben ze in 15 gemeenten mensen uitgenodigd om met verhalen en/of voorwerpen te komen. 

Intiatief van RTV-Oost

Het is een initiatief van RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met de Overijsselse bibliotheken. Voor meer informatie kijk je op: www.overijsselviertvrijheid.nl De Historisch Kring Losser (HKL) was ook aanwezig. Woensdag 3 april vond deze bijeenkomst in ’t Lossers hoes plaats. Veel mensen gaven gehoor aan deze uitnodiging.

Model vliegtuig

Mevrouw Härle kwam met een modelvliegtuig dat haar vader had vervaardigd. Haar vader werd in de oorlog te werk gesteld in een vliegtuigfabriek in Halle an der Saale in de buurt van Leipzig. Haar vader heeft het model gemaakt in de periode dat hij daar dwangarbeid verrichtte.

Ansichtkaarten

Jan Keppels kwam met een aantal ansichtkaarten die hij van zijn moeder had gekregen. De kaarten waren vervaardigd als aandenken van de bevrijding van Nederland in 1945. Bovendien had hij nog een verhaal over de boerderij waar zijn moeder is opgegroeid. Daar was in de oorlog een Duitse deserteur komen aanlopen en hem werd onderdak verschaft. Later werd de boerderij deels ingekwartierd door de Duitse bezetters en kwamen er Duitse soldaten wonen. Om zich niet te verraden heeft de deserteur de rest van de oorlog, ongeveer driekwart jaar, zich als doofstomme voorgedaan.

Voorwerpen

Er werden heel wat voorwerpen binnen gebracht. Een echt, loodzwaar, kogelvrij vest. Lampen die tijdens de verduistering gebruikt werden. Ze gaven een rechte straat licht naar beneden. Een doos vol distributiebonnen en spotprenten over Hitler.

RTV Oost maakt hiervan opnames. Een langere reportage zal worden uitgezonden op zaterdag 6 april om 17:37. Deze uitzending wordt elk uur herhaald. En is daarna uiteraard ook terug te kijken op www.rtvoost.nl

De bijeenkomsten rond de Tweede Wereldoorlog worden tussen 1 en 19 april georganiseerd in 15 Overijsselse bibliotheken en is de start van lustrumprogramma 75 jaar Vrijheid Overijssel.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.