Nieuws

Woningen voor krasse knarren

Na Oldenzaal begint nu ook in De Lutte het initiatief voor een zogenaamde ‘Knarrenhof’ concrete vormen aan te nemen. Er hebben zich inmiddels al 33 belangstellenden gemeld voor een ‘hof’ met een mix van 19 koop- en huurwoningen op een beoogde locatie achter Erve Boerrigter. De lokale initiatiefgroep denkt dat dit plan meer kans van slagen heeft wanneer er 50 of meer inschrijvingen zijn. Daartoe wordt op dinsdagavond 11 december een informatieavond gehouden in het Lutters Kwartier.

Leeftijdsbestendige bouw

Knarrenhof, actief sinds 2010, is een landelijke stichting zonder commercieel oogmerk, met een maatschappelijk doel: leeftijdsbestendige bouw voor woongroepen van gelijkgestemde, zelfredzame mensen. Knarrenhof werkt anders dan gebruikelijk, namelijk van mens naar stenen in plaats van andersom. De landelijke organisatie ontwikkelt - in nauwe samenwerking met lokale initiatieven - gemeenschappen en netwerken van gelijkgestemden voor zelfstandig en prettig leven en wonen. De woningen zijn met zorg voorbereid op de toekomst, zodat mensen er in principe ‘levenslang’ kunnen blijven wonen. Ieder heeft zijn eigen woning, buitenruimte, berging en daarnaast ook een gemeenschappelijke tuin en eventueel hobbyruimte. Noaberschap en respect voor ieders privacy staan voorop.

Enthousiast

In De Lutte ontstond  in december 2017 het bewonersinitiatief om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen in het dorp. Vanaf het begin is de initiatiefgroep is op zoek geweest naar mensen, die met hen in De Lutte een ‘Knarrenhof’ willen stichten. De initiatiefgroep heeft samen met Peter Prak van de landelijke Stichting Knarrenhof  inmiddels gesproken met de wethouders Harry Nijhuis en Anja Prins en enkele beleidsmedewerkers. En Gert Santema van landelijke stichting had een verkennend gesprek met Woningbouwvereniging Domijn. Door de gemeenteraad van Losser wordt intussen meer dan enthousiast gereageerd op dit plan.

Tijdens de informatieavond op 11 december in het Lutters Kwartier zullen Peter Prak en Gert Santema van de landelijke stichting Knarrenhof  aanwezig om uit te leggen hoe het plan voor een ‘Lutterhöfke’ gerealiseerd zou kunnen worden. De bijeenkomst begint om 19.00 uur.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid