Nieuws

Zorggroep Sint Maarten viert 25 jaar muziektherapie met minisymposium

Sinds september 1992 is er binnen Zorggroep Sint Maarten muziektherapie. Om dit te vieren verzorgt de Zorggroep op donderdag 28 september (voor genodigden) het minisymposium ’25 jaar muziektherapie binnen de verpleeghuiszorg’ bij muziekschool de Sleutel in Losser.

Enorme vlucht 

Volgens initiatiefneemster en muziektherapeute van het eerste uur Karin Dunhof heeft muziektherapie in de afgelopen 25 jaar een enorme vlucht genomen. “De muziektherapeuten die in een verpleeghuis werkten, waren destijds op één hand te tellen. Hoewel men erkende dat muziek mensen positief kon beïnvloeden, was er nog weinig bekend over de precieze invloed van muziek op mensen met dementie of andere verpleeghuisproblematiek”, aldus de muziektherapeute.

Inmiddels zijn er in Nederland meer muziektherapeuten werkzaam in verpleeghuizen, worden er meer onderzoeken gedaan en zijn er diverse ontwikkelingen binnen de muziektherapie, die door de toegenomen online mogelijkheden bovendien veel meer gedeeld worden.

“Hierdoor kan muziektherapie gerichter ingezet worden ter bevordering van het welzijn van cliënten”, vertelt Dunhof die aangeeft dat de gitaar en cassettebandjes van weleer inmiddels zijn uitgebreid met modernere manieren om cliënten naar muziek te laten luisteren. “Zo hebben we twee jaar geleden binnen Zorggroep Sint Maarten besloten om IPods aan te bieden aan dementerende cliënten met hierop hun eigen favoriete muziek. Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie die luisteren naar muziek van hun voorkeur meer welzijn ervaren.”

De kracht van muziek

De kracht van muziek is wat haar betreft dan ook niet te onderschatten. “Iedereen heeft wel een speciaal lied dat je onmiddellijk doet denken aan een bijzondere gebeurtenis in je leven: een feest, ontmoeting of een afscheid. Vaak voel je de emoties die bij deze gebeurtenis horen. Muziektherapie maakt onder andere gebruik van deze bijzondere eigenschap van muziek”, aldus Dunhof die in 25 jaar veel zag veranderen maar ook 1 ding gelijk zag blijven. “Het universele gegeven dat mensen geraakt kunnen worden door muziek en hierin troost en blijdschap vinden.”

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid