Veiligheid

Risico' s voor kinderen achterop de fiets

Het wordt weer prachtig  mooi  weer . Tijd dus  om er op uit te gaan met de kinderen, Soms met al hun eigen fietsje maar soms ook nog achterop de fiets bij vader of moeder. In het laatste geval is het handig om nog even onderstaand artikel te lezen. 

De helft van de kinderen loopt onnodig risico achterop de fiets

29-6-2016


Elk jaar komen er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken. Dat doet veel pijn, ruim 1 op de 3 van de kinderen breekt een bot. Deze ongelukken gebeuren vooral als kinderen achterop de fiets meerijden. De meeste kinderen zijn dan 3, 4 of 5 jaar. Met goede spaakafscherming zijn deze ongelukken goed te voorkomen, uit onderzoek blijkt echter dat dit bij 53% van de ouders niet in orde is. Terwijl ouders zelf denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren. De Task Force Kinderveiligheid roept daarom ouders op voor de Veilig-op-de-fiets check!

Oorzaken
Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat 53% van de ouders geen veilige spaakafscherming op de fiets heeft. Bij ouders die een tweedehands-fietsstoeltje hebben is dit zelfs 90%! Dit terwijl spaakafscherming uiterst effectief is om ongelukken en verminkingen te voorkomen. Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn.

Wat gaat er nog meer mis? 8% van de ouders heeft het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27% is de gordel niet goed bevestigd en 61% heeft de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. Dat is niet gering, zeker gezien het feit dat ouders zichzelf gemiddeld een 8 geven voor de veiligheid van de fietsrit. 

Doe de Veilig-op-de-fiets check! 
De Task Force Kinderveiligheid roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!
Check de volgende punten:

  1. Heb je het juiste fietsstoeltje?
  2. Is het stoeltje juist gemonteerd?
  3. Heb je goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
  4. Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?

Bekijk de instructiefilm op www.veiligheid.nl/opdefiets voor meer informatie. Uiteraard kunnen ouders hun fiets ook laten nakijken in de fietsenwinkel.

De Veilig-op-de-fiets check wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland, Yepp, Batavus en alle ondertekenaars van de Safety Deal*. Ook de gemeente Amsterdam voert lokaal actie om spaakbeknellingen te voorkomen.


*De Safety Deal Spaakbeknelling is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars.