Veiligheid

Barbecueën, oorsprong en veiligheid

Barbecueën en veiligheid

 

Het weer wordt weer beter; reden om binnenkort de barbecue weer te ontsteken. Daarom even een kort historisch overzicht over het ontstaan en gebruik van de barbecue in vroeger tijden gevolgd, en hoe kan het ook anders door een aantal veiligheidsmaatregelen. Historie van de barbecue: Reeds lang lang geleden,zeg maar ten tijde van Astrix en Obelix, werden Franse zwijnen aan een braadspit geroosterd. In de volksmond werd zo'n braadspit "Erin bij de Baard, eruit bij de Staart" genoemd. Vertaald naar het Frans: Barbe-et-queue. (baard=barbe, en=et, staart=queue) Aangezien de Fransen alles aan elkaar plakken bij het praten krijg je Bar-B'et-queue. Spreek uit: BarBQ. De Engelsen kunnen de" U" aan het eind van het woord niet uitspreken en daar zeggen ze Barbecjoe. En zo is in hun taal de C erin gekomen en is dat overal (ook vaak in Frankrijk overgenomen.) Dus wij hebben het nou over we gaan lekker "baard-staarten".

Dat 'baard- staarten" brengt - naast alle gezelligheid ook wat gevaren met zich mee. Deze zijn gemakkelijk te voorkomen als u op een aantal dingen let. Als u een barbecue gaat kopen, let er dan bijvoorbeeld op dat deze stevig op zijn poten staat.

Eenmaal op de plaats van bestemming hoort uw barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond en op sta- of tafelhoogte te staan, dus niet op de grond! Zet op de camping de barbecue ver genoeg van de tent of luifel van de caravan en ga niet staan bakken en spetteren onder een afdak of te dicht bij houten hekje, overhangende bomen en klimplanten. Soms is het moeilijk om een windvrij plekje te vinden, maar dat is wel de veiligste plek voor de barbecue, want vonken waaien makkelijk over.

En voor de mensen die binnenshuis (in de open haard of met een gas- of elektrische barbecue) barbecueën: NIET DOEN!!! Nog afgezien van het brandgevaar (schoorsteenbrand) geven smeulende vuurtjes en gloeiende houtskool veel koolmonoxide af. Hieronder nog meer tips voor als u aan de slag gaat met de barbecue.

 

Aanmaaktips

 

Hoe u uw barbecue op de meest veilige manier aanmaakt, ligt aan het type barbecue. Hieronder staan de drie meest voorkomende types.

 

Barbecueën met houtskool

Gebruik nooit spiritus, benzine of petroleum als aanmaakmiddel, maar aanmaakblokjes.

Houtskool en briketten zijn moeilijk aan te steken; gebruik aanmaakblokjes (laag houtskool of briketten, daarop één of meer aanmaakblokjes, bedek de aanmaakblokjes met wat houtskool of -briketten) en neem de tijd, reken op minstens een half uur.

Briketten (geperst houtskool) branden langer en gelijkmatiger dan gewoon houtskool.

Steek de barbecue aan met een lange lucifer.

Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

 

Barbecueën op gas

Controleer de datum op de gasfles.

Zet de gasfles rechtop naast de barbecue en zorg dat hij niet kan omvallen

Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop). Vervang de gasslang na 2 jaar.

Zorg voor een goede slang-verbinding, gebruik slangtule en slang-klemmen.

Vervang de drukregelaar van de gasfles om de 5 jaar.

Haal het deksel van de barbecue, voordat u de barbecue aansteekt.

Steek de barbecue aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.

 

Elektrisch barbecueën

Let op met regen.

Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water.

Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.

Het snoer van de barbecue moet zo zijn neergelegd dat het van de warmtebron afloopt.

Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen in verband met struikelgevaar.

 

Na het barbecueën

Verplaats nooit een nog warme barbecue.

Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft. Dek de houtskool met een laag zand af.

Draai de gaskraan dicht en zet de warmte-stand OP "uit"

Bewaar een gas -barbecue buiten, bij een eventueel lek zal het gas wegwaaien en niet ophopen zoals binnen gebeurt.

Een gasfles die is gaan roesten, lekken of andere duidelijke schades vertoont, mag niet worden bijgevuld.

Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact na gebruik.

"Baard-staart smakelijk!!