Nieuws & Agenda

Vijf jaar wokken bij de Orchidee in Losser

Deze maand is het vijf jaar geleden dat Chinees Restaurant Orchidee haar deuren opende in Losser. En dat vieren Andy en Min E Chang dit weekend met speciale acties en live muziek.

Hallo Losser ging zondagavond op bezoek en trof een vol restaurant aan. Het ruime restaurant is gevestigd in het voormalige cafe Schorfhaar. Andy en Min E hadden samen met hun zoon het restaurant Kota Radja in Heelsum. "We wilden iets groters en toen konden we het restaurant in Losser overnemen" vertelt Min E. Na een verbouwing en aanvankelijk wat problemen met de vergunning door de gemeente kon het restaurant op 1 juni 2012 de deuren openen. 

Min E Chang is een echte gastvrouw en maakt graag een praatje met haar gasten. Ze schuift ook aan bij ons tafeltje om haar verhaal aan Hallo Losser te vertellen. "Toen we begonnen waren thuisbezorg sites nog niet zo populair als nu" zegt ze. "Facebook was al wel belangrijk maar social media is in de afgelopen vijf jaren nog veel belangrijker geworden. Ook is het laten thuisbezorgen erg belangrijk geworden" legt ze uit. "Maar daar kunnen we maar zo niet aan mee doen. Veel gasten weten niet dat we alles zelf maken. Met een loempia is onze kok bijv. wel 15 minuten bezig. Die wordt vers gemaakt en halen we niet uit de diepvries hoor". De marges zijn te klein om de commissie van de sites te betalen en om te bezorgen.

Ook legt ze uit dat alle ingrediënten dagvers worden gesneden en klaargemaakt. "Uien en komkommers bijvoorbeeld worden dagelijks vers en met de hand gesneden" zegt ze. "En de wok sauzen maakt Andy zelf want de kwaliteit van woksauzen is heel belangrijk voor een goed en smakelijk wokgerecht". Zo maakt Andy bijvoorbeeld zelf de beroemde Kong Bao saus met chili, knoflook, gember en Chinese kruiden.

Het is duidelijk dat ze plezier hebben in hun werk in het restaurant. Maar uit de gesprekken blijkt ook dat het hard werken is en dat het niet altijd eenvoudig is om een wok restaurant te runnen. "Het wordt wel steeds moeilijker en veel chinese restaurants hebben het zwaar" zegt ze.

Dan excuseert Min E zich even om naar een tafeltje te lopen waar een familie de verjaardag van oma viert. De jarige dame krijgt bloemen, felicitaties en een gulle lach.

Naar Twente.

Min E is al sinds 1974 in Nederland Andy kwam later. Uiteindelijk kwam het echtpaar met hun zoon naar Twente. "Toen we uit Heelsum naar Losser kwamen moesten we wel even aan een aantal dingen wennen" blikt Min E terug. "Ik was gewend de jas van mijn gasten aan te nemen maar ik kwam er achter dat Tukkers hun jas liever zelf ophangen. Maar als je de mensen hier eenmaal goed kent dan hoor je er ook echt bij. En dat voelt goed" zegt ze glunderend.

Achter de wok treffen we een Nederlandse jongen aan die door Min E ingewerkt wordt. "Hij is hier pas begonnen maar kan nu al heel goed wokken" zegt ze terwijl ze hem helpt met het aannemen van de borden met ingredienten die gewokt moeten worden.

Ik werk graag met Nederlandse jongens en meisjes in ons chinees restaurant" zegt Min E. "Ze leren snel en werken nauwkeurig. Ik denk zelf in het Nederlands en daardoor begrijpen we elkaar goed".

Vijf jaar wokken bij de Orchidee in Losser

Schorfhaar

Veel Lossernaren hebben in het verleden in Café Schorhaar een bruiloft of partij gevierd. Op vrijdag 23 juni is er een speciale actie voor alle mensen die hier getrouwd zijn of die hier een groot feest hebben gegeven. "Als je een foto van die dag meeneemt mag de 2e persoon voor de halve prijs mee wokken" zegt Min E.

Hartverwarmend.

Op de vraag wat nou de leukste momenten zijn noemt ze meteen het voorbeeld van de tekening en briefje van een klein meisje. "Je kunt lekker koken" schrijft het kind op haar mooie tekening. "Dit is waavoor we het doen" zegt Min E enigzins bedeesd. "Als we zulke reacties krijgen en als we zien dat een familie een fijne avond heeft gehad in ons restaurant dan zijn we tevreden". 

Leukste Restaurant.

Morgen is het een spannende dag voor Min E en Andy want dan worden de provincie winnaars van de Verkiezing van het Leukste Restaurant 2017 bekend gemaakt. Het stel vertrekt morgen naar Aalsmeer om zelf bij de show aanwezig te zijn. Vorige jaar wonnen zij de titels "Leukste Restaurant van Losser" én "Leukste Restaurant van Overijssel".

Dit is de Top 10 per provincie bij de Verkiezing van het Leukste Restaurant 2017 voor de Provincie Overijssel in willekeurige volgorde:

  •  Bistro De Kruidentuin
  •  Chinees Restaurant Orchidee
  •  De Hazelaer
  •  Grieks Restaurant Delphi
  •  Happerij Tapperij de Expeditie 
  •  Haverkort eten en drinken
  •  Hooked Seafood
  •  Proefkamer het Reestdal
  •  Restaurant de Bootsman
  •  Wok in Vuur en Vlam

Uit de provincie komt uiteindelijk één winnaar (van de 10 restaurants met de meeste stemmen in de provincie wint het restaurant met de beste gemiddelde waarderingscijfers). De provinciewinnaars worden gehuldigd en ontvangen een schitterende Award tijdens de spectaculaire Award Show op 12 juni 2017 in Studio's Aalsmeer.

Hallo Losser zal uiteraard melden als De Orchidee morgen in de prijzen is gevallen.

Deze maand is het vijf jaar geleden dat Chinees Restaurant Orchidee haar deuren opende in Losser. En dat vieren Andy en Min E Chang dit weekend met speciale acties en live muziek.

Hallo Losser ging zondagavond op bezoek en trof een vol restaurant aan. Het ruime restaurant is gevestigd in het voormalige cafe Schorfhaar. Andy en Min E hadden samen met hun zoon het restaurant Kota Radja in Heelsum. "We wilden iets groters en toen konden we het restaurant in Losser overnemen" vertelt Min E. Na een verbouwing en aanvankelijk wat problemen met de vergunning door de gemeente kon het restaurant op 1 juni 2012 de deuren openen. 

Min E Chang is een echte gastvrouw en maakt graag een praatje met haar gasten. Ze schuift ook aan bij ons tafeltje om haar verhaal aan Hallo Losser te vertellen. "Toen we begonnen waren thuisbezorg sites nog niet zo populair als nu" zegt ze. "Facebook was al wel belangrijk maar social media is in de afgelopen vijf jaren nog veel belangrijker geworden. Ook is het laten thuisbezorgen erg belangrijk geworden" legt ze uit. "Maar daar kunnen we maar zo niet aan mee doen. Veel gasten weten niet dat we alles zelf maken. Met een loempia is onze kok bijv. wel 15 minuten bezig. Die wordt vers gemaakt en halen we niet uit de diepvries hoor". De marges zijn te klein om de commissie van de sites te betalen en om te bezorgen.

Ook legt ze uit dat alle ingrediënten dagvers worden gesneden en klaargemaakt. "Uien en komkommers bijvoorbeeld worden dagelijks vers en met de hand gesneden" zegt ze. "En de wok sauzen maakt Andy zelf want de kwaliteit van woksauzen is heel belangrijk voor een goed en smakelijk wokgerecht". Zo maakt Andy bijvoorbeeld zelf de beroemde Kong Bao saus met chili, knoflook, gember en Chinese kruiden.

Het is duidelijk dat ze plezier hebben in hun werk in het restaurant. Maar uit de gesprekken blijkt ook dat het hard werken is en dat het niet altijd eenvoudig is om een wok restaurant te runnen. "Het wordt wel steeds moeilijker en veel chinese restaurants hebben het zwaar" zegt ze.

Dan excuseert Min E zich even om naar een tafeltje te lopen waar een familie de verjaardag van oma viert. De jarige dame krijgt bloemen, felicitaties en een gulle lach.

Naar Twente.

Min E is al sinds 1974 in Nederland Andy kwam later. Uiteindelijk kwam het echtpaar met hun zoon naar Twente. "Toen we uit Heelsum naar Losser kwamen moesten we wel even aan een aantal dingen wennen" blikt Min E terug. "Ik was gewend de jas van mijn gasten aan te nemen maar ik kwam er achter dat Tukkers hun jas liever zelf ophangen. Maar als je de mensen hier eenmaal goed kent dan hoor je er ook echt bij. En dat voelt goed" zegt ze glunderend.

Achter de wok treffen we een Nederlandse jongen aan die door Min E ingewerkt wordt. "Hij is hier pas begonnen maar kan nu al heel goed wokken" zegt ze terwijl ze hem helpt met het aannemen van de borden met ingredienten die gewokt moeten worden.

Ik werk graag met Nederlandse jongens en meisjes in ons chinees restaurant" zegt Min E. "Ze leren snel en werken nauwkeurig. Ik denk zelf in het Nederlands en daardoor begrijpen we elkaar goed".

Vijf jaar wokken bij de Orchidee in Losser

Schorfhaar

Veel Lossernaren hebben in het verleden in Café Schorhaar een bruiloft of partij gevierd. Op vrijdag 23 juni is er een speciale actie voor alle mensen die hier getrouwd zijn of die hier een groot feest hebben gegeven. "Als je een foto van die dag meeneemt mag de 2e persoon voor de halve prijs mee wokken" zegt Min E.

Hartverwarmend.

Op de vraag wat nou de leukste momenten zijn noemt ze meteen het voorbeeld van de tekening en briefje van een klein meisje. "Je kunt lekker koken" schrijft het kind op haar mooie tekening. "Dit is waavoor we het doen" zegt Min E enigzins bedeesd. "Als we zulke reacties krijgen en als we zien dat een familie een fijne avond heeft gehad in ons restaurant dan zijn we tevreden". 

Leukste Restaurant.

Morgen is het een spannende dag voor Min E en Andy want dan worden de provincie winnaars van de Verkiezing van het Leukste Restaurant 2017 bekend gemaakt. Het stel vertrekt morgen naar Aalsmeer om zelf bij de show aanwezig te zijn. Vorige jaar wonnen zij de titels "Leukste Restaurant van Losser" én "Leukste Restaurant van Overijssel".

Dit is de Top 10 per provincie bij de Verkiezing van het Leukste Restaurant 2017 voor de Provincie Overijssel in willekeurige volgorde:

  •  Bistro De Kruidentuin
  •  Chinees Restaurant Orchidee
  •  De Hazelaer
  •  Grieks Restaurant Delphi
  •  Happerij Tapperij de Expeditie 
  •  Haverkort eten en drinken
  •  Hooked Seafood
  •  Proefkamer het Reestdal
  •  Restaurant de Bootsman
  •  Wok in Vuur en Vlam

Uit de provincie komt uiteindelijk één winnaar (van de 10 restaurants met de meeste stemmen in de provincie wint het restaurant met de beste gemiddelde waarderingscijfers). De provinciewinnaars worden gehuldigd en ontvangen een schitterende Award tijdens de spectaculaire Award Show op 12 juni 2017 in Studio's Aalsmeer.

Hallo Losser zal uiteraard melden als De Orchidee morgen in de prijzen is gevallen.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.